Tudomány

Génteszttel buktathatják le a hamis marcipánt

A Hamburgi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan géntesztet, amellyel kiderülnek a marcipánkészítés körüli csalafintaságok.

Mandula, cukor és rózsavíz: csupán ezek az összetevők lehetnek az igazi marcipánban, de a hamisítók teljesen más hozzávalókat is belekevernek, amelyek ugyan marcipán ízszerűvé teszik a masszát, de valójában nem részei az eredetinek.

A Los Angeles Times szerint hamburgi tudósok olyan eljárást fejlesztettek ki, mellyel kiszűrhető mely marcipánt alkották az eredeti recept szerint, és mely az, mely mandula helyett őszibarackmagot, sárgabarackmagot, szójababot vagy borsót tartalmaz.

A génteszttel már a legkisebb kajszi- és őszibarackmag-nyomok is kimutathatók. – írják a tudósok a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szakmai lapban.

Ajánlott videó