Tudomány

Hol lesz a világ legerősebb rádióteleszkópja?

Egyelőre csak juhok legelésznek a dél-afrikai Isten háta mögötti sivatagos Carnarvon térségében, ahová felépíthetik a 2020-as években.

Fotó: SKA

A kétmilliárd euróba – mintegy 600 milliárd forint – kerülő Square Kilometer Array – SKA – rádióteleszkóp az antennákkal és más érzékelőkkel együtt óriási szélforgóra emlékeztető alakzatban 3000 négyzetkilométeres területen fog működni.

Központját olyan helyen kell megépíteni, ahol nem zavarnak elektromos jelek, ezért vált a Fokvárostól 450 kilométerre északkeletre lévő Carnarvon az előkészítésre szolgáló kísérleti projekt gazdája.

A több ország és kutató intézmény által kidolgozott SKA a tervek szerint 2023-ban kezdené meg működését. 2012 februárjában kell dönteni arról, hogy Afrika vagy közösen Ausztrália és Új-Zéland legyen a világ legnagyobb tudományos beruházásának színhelye.

Mint Derek Hanekom dél-afrikai tudományügyi miniszterhelyettes a Reutersnek kifejtette, ez a létesítmény különleges lehetőséget nyújtana Dél-Afrika és az egész földrész számára ahhoz, hogy „elsőrendű tudományos tényezővé” váljanak.

Már ma is Dél-Afrikában van a Nagy Dél-afrikai Teleszkóp – Southern African Large Telescope -, amely a maga nemében az első a déli féltekén.

Nyugat-Ausztrália gyéren lakott középnyugati régiójában pedig jelenleg épül a világ egyik vezető rádiócsillagászati berendezése. Ausztrália és Új-Zéland közös pályázata „a rendkívüli rádiócsend és a kiváló légköri viszonyok” mellett a jobb üzleti körülményekre és a térség jobb közbiztonságára hivatkozik.

Dél-Afrika nyolc másik afrikai ország társulásának vezetőjeként az alacsonyabb építési költségeket, a gazdaságosabb befektetési lehetőséget emeli ki és a versenytársa által kínálttal felérő kitűnő rádiócsendet, zavarásmentességet ígér.

Az ország már eddig csaknem 120 millió dollárnak – mintegy 27 milliárd forint – megfelelő összeget ruházott be az infrastruktúra kiépítésébe és hasonló összeget szán saját rádiócsillagászati programjának következő szakaszára is. Ha elnyeri az SKA projektet, az mintegy 3000 antenna megépítését jelenti majd, fele részük Carnarvon külterületein, a többi pedig Namíbia, Botswana, Mozambik, Ghána, Mauritius, Kenya és Zambia földjén létesül.

A Carnavorn közelében lévő Losberg területén már felépített hét antenna szolgáltatta az alapot Dél-Afrika SKA-pályázatának kidolgozásához, a Karoo térségében elindított MeerKAT projekt pedig 64 antennát fog tartalmazni. Az utóbbi 2016-ra készül el és csaknem minden elemét az országban fogják gyártani.

A MeerKATés SKA a Földön kívüli élet esetleges jeleit, a világegyetem létrejöttének – a tudomány jelenlegi állása szerint mintegy 13,7 milliárd évvel ezelőtti időpontban feltételezett ősrobbanásnak, a Big Bangnak – a körülményeit próbálja majd felderíteni.

Olyan csillagászati találós kérdések kutatására is szolgál, mint a fekete lyukak, a sötét energia és a pulzár neutroncsillagok.

A projekt központi részében a számítógépeket a föld alá temetik, hogy minél jobban kizárják a földi rádiójelek zavaró hatását. Az MTN és a Vodacom mobiltelefon cégek olyan technológiát fejlesztenek ki, amely biztosítani fogja, hogy adótornyaik ne küldjenek jeleket a rádiócsillagászati térségbe.

A helyszín, ahová Carnavornból több mint egy órás autózással lehet eljutni egy zötyögős és poros úton, a Reuters megfogalmazásával „a semmi közepén” található. A térség utoljára 1929-ben hallatott magáról, amikor Malcom Campbell a Verneukpan sósivatagban próbálta megdönteni a szárazföldi sebességi világrekordot. Akkor a helybélieknek hírt és pénzt hozott a terv.

Mai utódaik ugyancsak több üzletet és több munkahelyet várnak a megpályázott világrekorder rádiócsillagászati projekttől. Ahogy Pieter Hoffmann, a Lord Carnavorn vendégház tulajdonosa fogalmaz: „Jó lesz a városnak és jót ígér a jövőre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik