Sport

Körömrágósra sikerült a Tour de Hongrie kékestetői befutója

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

A belga Thibau Nys nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát Kékestetőn.

Két sprintszakasz után a Kékestetőn zárult az újabb etap, így aztán biztos volt, hogy a sprinterek után a hegyimenők kerülnek rivaldafénybe. Korán kialakult egy hatfős szökevénycsoport, amelyet két percre engedett el a mezőny. Az élbolyba a korábbi fehér trikós, az első etapot ugyancsak szökésben töltő Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) került be a hazai bringások közül. Három perc felettire nőtt az élboly előnye, miközben Egerben is számos szurkoló köszöntötte a kerékpárosokat.

A hajrához közelítve a mezőny élén sokáig a sárga trikós cseh versenyző, Martin Voltr (Pierre Baguette) csapata dolgozott, a cél előtt 35 kilométerrel viszont a német Emanuel Buchmann sikeréért tekerő BORA-hansgrohe állt előre. Az újabb mászás megkezdésétől sorra szakadtak le a hegyet kevésbé bírók, a szökésről pedig Rózsa maradt le 16 kilométerrel a cél előtt. A sárga trikós Voltr 13 kilométeren belül indított vakmerő támadást a részhajráért, ám a mezőny sorra fogta be az elöl haladókat.

A sorsdöntőnek ígérkező záró 3,5 kilométerre fordulva 20-25 versenyző tekert együtt, a csoportban ott volt Dina Márton. Buchmann két kilométernél maradt elöl, majd eltempózott, de nem tudta végigvinni hosszú támadását. A 2020-as győztes megindulásnak emléket állító Valter-kanyartól a célig gyülekező szurkolók azt láthatták, hogy a tavaly Dobogókőn második, U23-ban terepkerékpárban (cyclocross) világbajnok Thibau Nys türelmesen kivárt, megfelelő ütemben indult, az utolsó métereken előzött és még a sárga trikót is átvette.

Másodikként az olasz Diego Ulissi (UAE), harmadikként a német bajnok Buchmann ért célba. A remekül teljesítő és a szakaszon 15. Dina átvette a fehér trikót, összetettben a 15., 47 másodperces lemaradással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik