Tudomány

A dohányzástól leeshet a mellbimbó?

Előfordulhat egy plasztikai sebész szerint, de csak akkor, ha valaki erős dohányosként szeretné plasztikáztatni kebleit.

A CNN egészség rovatában Anthony Youn plasztikai sebész hívta fel a figyelmet a dohányzás negatív hatásaira mellfelvarrás esetén.

Az orvos minden alkalommal, amikor mellfelvarrást végez, közli pácienseivel, ha dohányoznak, inkább nem javasolja a beavatkozást, amíg le nem szoknak. Dr. Youn ugyanis meg van győződve róla, hogy az erős dohányosoknál nagy kockázata van ilyen műtéteknél a mellbimbó elvesztésének.

Az ázsiai-amerikai orvos már látott ilyet praxisában. A jelenséget úgy magyarázza, hogy a cigarettafüstben található nikotin és szén-monoxid a szervezetbe jutva csökkenheti a vér áramlását különböző testrészekben.

Ezek a toxinok – mérgek – egyfajta virtuális érszorítót képeznek, amikor egy adott testrészen beavatkozást hajtanak végre, akkor a testrészen felborul a véráramlás, jelentősen le is csökkenhet vagy akár meg is állhat, ha pedig valahová nem jut vér a testünkben, az a rész bizonyos időn belül elsorvad, elhal.

Dr. Youn egyik páciensének mellfelvarrás után mellbimbója belilult, majd elfeketedett, végül levált, az orvos ezért pácienseinek azt ajánlja, mellfelvarrás előtt egy hónappal mindenképpen szokjanak le a dohányzásról, mivel a füstölgés hátráltathatja gyógyulásukat.

Hasplasztikánál szintén komplikációt jelent a dohányzás, tapasztalata alapján lassabban gyógyulnak be a nyílt sebek.

Az orvos egyébként, ha felfedezi, hogy valakinek valamely megműtött testrészében ritkás a vérellátás, érszűkület alakul ki, akkor „középkori módon” piócákat vet be a vérellátás fokozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik