Élet-Stílus

Védőoltás dohányzás ellen?

A connecticuti orvosok találmánya alapvetően írhatja át mindazt, amit a leszokásról tudunk.

Az ötlet, hogy egy egyszerű „oltással” megszabaduljunk a nikotinfüggőségtől, egyáltalán nem új, sőt. Lassan több mint 20 éve dolgoznak azon a szakemberek – több kevesebb sikerrel -, hogy előállítsák azt a vakcinát, ami hatékony lehet.

Connecticutban, Dr. Peter Burkhard vezetésével most valami ilyesmi készül, méghozzá Cytos néven. A szer a legutóbbi teszteken már elég jól teljesített, a vizsgálatban részt vevő dohányosok 30%-ánál hatékonynak bizonyult, ami arra ugyan nem elég, hogy a szert piacra dobják, ám a további kutatásokhoz nagy segítség.

Hogyan hatna egy nikotinfüggőség elleni injekció? Ehhez tudnunk kell, hogyan hat a cigaretta és azt, miért válhatunk könnyen függővé tőle. A cigarettafüstöt beszívva, a nikotin először a tüdőbe, onnan véráramba, azon keresztül pedig az agyba jut, ahol stimulálja a boldogságérzetért felelős területet. A vakcinában lévő szert – amiben az orvosok egyebek mellett nikotint is kevertek – a szervezetünk kórokozóként észleli és antitestekkel védekezni kezd ellen, így megakadályozza azt, hogy a nikotin az agyba jusson és ott kiváltsa a kellemes hatást.

Nem csoda, hogy az új szer a klinikai teszteken főleg azoknál bizonyult hasznosnak, akiknek az átlagnál erősebb volt az immunrendszere. A kutatók természetesen bizakodnak az eredményeket látva – később akár a heroin- és kokainfüggőséget is gyógyíthatnák hasonló módszerrel -, ám gyorsan hozzátették a függőség nem gyógyítható csak gyógyszerekkel, a teljes leszokáshoz egy hatékony szer mellett is szükség lesz az elhatározásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik