Tudomány

Szétnyílhat az Antarktisz?

24.hu
24.hu

2011. 11. 05. 09:20

A következő ezer évben az olvadás akkora mértéket ölthet a kontinens nyugati oldalán, hogy áthajózható lesz az Antarktisz.

Korábban a témában:

David Vaughan a British Antarctic Survey kutatója munkatársaival azt akarja megfejteni, vajon keletkezett-e a múltban vízi híd az Antarktiszon, vagy az olvadás újból megnyithatja-e ezt az átkelőt.

Elméletük alapján ugyanis, amikor a kontinens feletti éghajlat melegebb volt – az interglaciális, jégkorszakok közötti időszakokban -, akkor az Antarktiszon megolvadt, és elvékonyodott a jégtakaró olyannyira, hogy vízréteg alakult ki a sziklás kontinens nyugati területei fölött.

Vaughan szerint ezek a csatornák már azelőtt észlelhetők, mielőtt a jég felolvadna a helyszínen. Éppen ezért a csapat az Antarktisz szikláin és vastag jégtakarója felett végeztek radarral méréseket. Ahhoz pedig, hogy komoly bizonyítékot találjanak elméletükre, Vaughan csapata mohaállatok viselkedését kezdte el vizsgálni.

A mohaállatkáknak ugyanis különös módon a nyugat-antarktiszi félszigeten jóval több közös faja található, mint ami várható lenne az őket elválasztó több ezer kilométernyi tengerpart alapján. Jelen élőhelyeik arra utalnak – Weddel- és Amundsen-tengerek -, hogy valaha az egész félszigetet egy részét tengeri út szelte le a kontinensről.

Sajnos a mohaállatkákból nem lehet arra következtetni, hogy ez a tengeri átjáró pontosan mikor nyílt ki utoljára. Vaughan becslése szerint az Antarktisz jelenlegi olvadása körülbelül 900 év múlva lehetne olyan mértékű, hogy újra hajózhatóvá válna a jeges kontinens felszíne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.