Tudomány

A britek is lefúrnak egy déli-sarki tóhoz

Brit kutatók leköröznék az oroszokat, a legalább 125 ezer éves Ellsworth-tó feltárására készülnek.

Idén februárban adtunk hírt arról, hogy egy orosz kutatócsapat már majdnem átfúrta a 4 km-es jeget, hogy elérje a 14 millió éve érintetlen antarktiszi Vosztok-tó folyékony részét.

A szakembereknek végül haza kellett utazniuk az antarktiszi tél beállta miatt, de idén folytatják a munkát, és ha nem fagyott vissza a kifúrt lyuk egy része, akkor decemberben már kiderülhet, rejtőznek-e eddig ismeretlen földi életformák a mélyben.

Az oroszok mellett azonban más kutatócsapatok is készülnek a Déli-sarkra. E héten 70 tonna felszereléssel repül egy brit expedíció műszaki része az Ellsworth-tó felé.

Az Ellsworth-tavi expedíció kísértetiesen hasonló célokkal áll neki a munkának, mint az orosz Vosztok-tavi. A kutatók életet akarnak találni a tó alján, és missziónak pedig 3 km vastagságú jeget kell felolvasztani, hogy eljusson a külvilágtól 125 ezer-380 ezer éve érintetlen tó vízéhez. Az Ellsworth-tó egyébként az Antarktisz Vosztokkal szemközti oldalán fekszik.

A közeljövőben nemcsak az orosz és brit kutatók célozzák meg az Antarktiszon jégbe zárt titokzatos életformák vizsgálatát. Amerikai kutatók a nyugat-antarktiszi Whillians-tó jegét készülnek átfúrni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik