Tudomány

A szkeptikusok megerősítették: melegszik a Föld

A kételkedő tudósok maguk jártak utána, vajon tényleg változik-e a klíma?

A Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora Richard Muller tíz klímaszkeptikus tudóst gyűjtött maga köré – köztük a Nobel-díjas Saul Perlmuttert -, hogy együtt felfedjék a globális felmelegedés és a klímaváltozás mögött rejlő igazságokat.

A Berkeley Earth Projekt keretében új módszerekkel vizsgálták ki a 40 ezer meteorológiai állomás által mért adatokat. Saját eredményüket végül hitetlenkedve fogadhatták, ugyanis ugyanazt kapták, amit a klímakutatók eddig is hangoztattak, azaz a Föld átlaghőmérséklete 1950 óta 1 °C-kal nőtt.

A Berkeley csoport arra is bizonyítékot talált, hogy az észak-atlanti vidék tengereinek hőmérséklet-változása lehet a fő oka a melegedésnek. Pontosabban a magyarra az atlanti multiévtizedes oszcillációnak lefordítható jelenség, az AMO.

Az AMO meleg fázisa felelős az Indiát és a Száhel-övezetet elérő csapadékmennyiségért, valamint az észak-atlanti trópusi ciklon aktivitásáért. Az AMO befolyásolja az Észak-Amerikát sújtó hurrikánok, valamint az aszályok váltakozását is.

 

A VÁROSOK VALÓBAN HŐSZIGETEK

A kutatók azt is kimutatták, a városi hőszigethatás valós jelenség: tehát a zsúfolt városokban melegebb van, mint a lakatlan területeken.

Egy város építményeit főleg betonból, aszfaltból, téglából és kövekből építik fel. Mivel a levegő hőmérséklete nagymértékben függ a felszín jellemzőitől, a hőmérséklet a városban magasabb, mint a vidéki területeken: nyáron átlagosan 0,5-0,8, télen 1,1-1,6 °C-kal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik