Tudomány

Genetikával egy eltűnt nép nyomában

Amerikai kutatók az újkori hódítók által először kiirtott népcsoportot a tainó indiánok genetikai állományát szeretnék rekonstruálni.

Tagjaik még találkoztak 1492-ben Kolombusszal, majd végleg kihalt a taino nép. A járványok és az erőszak végzett velük. Puerto Rico lakosságának genetikai állományában azonban még a mai napig őrzi az ősi géneket – olvasható a Múlt-kor történelmi portálon.

Carlos Bustamante az emberiség DNS variációt felmérő 1000 Genomes projekt keretében végzi kutatásait. A Stanford Egyetem genetikusa szerint az indián gének szétszóródtak a sziget modern lakosságában. Egy átlagos puerto ricói 10-15 százalékban ered az indiánoktól.

Az azonosított ősi genetikai szegmensek arról árulkodnak, hogy az őslakosok és az európai telepesek valamint az afrikai rabszolgák közötti keveredés hirtelen következett be, ezért a ma élő puerto ricóiak indiánoktól, európaiaktól, afrikaiaktól egyaránt származnak.

Az afrikai eredet nagyjából a mai Szenegál partvidékéhez köthető, a lakosság újabb afrikai szegmensei pedig a fekete kontinens belső területeiről “jöttek”. Bustamante kutatásai így egyben tárják fel a tainók titkait, és bővítik az “elveszett” afroamerikai történelemről alkotott tudásunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik