Tudomány

Óriáscsillagon él a kannibálcsillag

Egy kis neutroncsillag kék szuperóriás társának anyagából tartja fenn magát.

Egy sűrű neutroncsillag 16 ezer fényévnyire tőlünk egy szupernóva robbanás maradványaként kering a világűrben. Kannibálként viselkedik a vele együtt kettőscsillagot alkotó kék szuperóriással, derült ki az Európai Űrügynökség XMM-Newton űrteleszkópjával készített felvételekről, amelyeken sikerült lencsevégre kapni, hogy az objektum egy alkalommal fényének tízezerszeresét produkálta az IGR J18410-0535 jelű rendszerben.

Enrico Bozzo a genfi Asztrofizikai Adatközpont csillagásza úgy magyarázta a jelenséget: egy kék szuperóriás csillag, mely a neutroncsillag társaként kering hirtelen egy hatalmas forró felületet dobott le magáról, amit az intenzív gravitációs erejű neutroncsillag végül vonzásával magába “olvasztott”.

A ledobott anyagdarab több millió Celsius fokos lehetett, 16 millió km tett ki, mintegy százmilliárdszor volt szélesebb a Holdnál. A röntgentartományban négy órán keresztül látták ragyogni.

A csillagászok már eddig is tudták, hogy két csillag között létrejöhet ilyen élősködő viszony, azonban eddig soha nem sikerült röntgentávcsövekkel meglátni, miként “falatozik” az egyik csillag a másikból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik