Tudomány

Vizet köp magából egy csillag

A Perseus csillagképben, 750 fényévnyire a Földtől kozmikus szökőkútként locsolja a világűrt egy fiatal csillag.

Az alacsony tömegű nemrég született csillag az L1448-MM nevet viseli. A Perseus csillagképben található. Egy robbanásban tört ki belőle a gigantikus vízsugár.

A csillagvíz sebességét, ahhoz lehetne hasonlítani, hogy körülbelül ilyen gyorsan menne egy töltény, amit egy AK-47-es gépkarabélyból lőnek ki, ha nyolcvanszorosára gyorsítanák fel. Az űrbéli vízköpőt egy úgynevezett akkréciós korong veszi körül, amely jelenleg egy születő naprendszer törmeléke.

Lars. E. Kristensen a holland Leideni Egyetem kutatója szerint a csillagból érkező víz körüli gázok mintegy 100 ezer Celsius fokosak. A víz ilyen állapotban nem folyékony, mindössze az építőelemeire bomlott hidrogén és oxigén. Ha azonban ez a forró gáznemű keverék kijut az űr hidegébe, és kölcsönhatásba lép a porral és a csillagot körülvevő hűvösebb atomokkal, akkor vízjég válik belőle.

A vízsugár tempója nem egyenletes, a csillagászok ahhoz hasonlítják, mintha egy víztömlő nem működne az elvárásoknak megfelelően, és a vízszolgáltatók hol gyengén elzárnának, hol pedig erősen megnyitnának egy csapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik