Tudomány

Rádióhullámok igazolhatják a sötét anyagot

A galaktikus középpontból végtelenül sugárzó rádiójel lehet a sötét anyag létezésének bizonyítéka, állítják amerikai asztrofizikusok.

A sötét anyag egy olyan anyagfajta, mely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, semmilyen sugárzást nem bocsát ki magából, és nem is nyel el. Azonban az univerzumunk 23%-át teszi ki, a megfigyelhető anyag – a látható világegyetem – 4,6%-val szemben.

A csillagászok az 1980-as évektől figyeltek meg rejtélyes rádióhullámokat, amelyek a galaxisunk középpontjából a Tejút mélyéről, a Nyilas csillagkép irányából, 27 ezer fényév távolságból erednek. A galaxis ezen régiója nagy mágneses mezőket, és magas frekvenciájú rádióhullámokat bocsát ki magából, feltűnő intenzitással.

Senki nem tudja biztosan, mi generálja ezeket a rádióhullámokat. Számos elmélet úgy magyarázná a jelek létét, ezek a hullámok az úgynevezett szinkrotonsugárzás jelei, melyek akkor keletkeznek, amikor a töltött részecskék felgyorsítják a mágneses mezőt.

Egy hagyományostól eltérő elmélet szerint a sötét anyag állhat a sugárzás hátterében. Egy elképzelés szerint ugyanis a sötét anyagnak fontos szerepe lehet a galaxisok kialakulásában és a galaxishalmazok összetartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik