Tudomány

Ellapított szivar alakú lehet a sötét anyag

Ezt derítették ki japán és brit kutatók húsz galaxishalmaz megfigyelése után.

A söté anyag olyan anyagfajta, amely közvetlenül nem figyelhető meg csillagászati műszerekkel, mivel semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el. A sötét anyag a világegyetem 26 százalékát teszi ki.

A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő teleszkóp segítségével húsz galaxishalmazt figyeltek meg, és a gravitációs lencsézés módszerével térképezték fel a tömeg eloszlását e klaszterek körül.

Az a tény, hogy a sötét anyag hosszúkás, ellapított struktúrákba rendeződik, beleillik az úgynevezett hideg sötét anyag elméletbe. A számítógépes szimulációk már előrevetítették a sötét anyag ilyen alakzatát, ám az elméletet még sohasem sikerült ilyen nagyszabású vizsgálatban igazolni.

A vizsgálat alátámasztja annak a valószínűségét, hogy a sötét anyagot úgynevezett WIMP-részecskék (gyengén kölcsönható nehéz elemi részecskék, azaz weakly-interacting massive particles) alkotják. Utóbbiak nagy gravitációs erőt fejtenek ki, ám egyébként semmiféle kölcsönhatásban sincsenek a “normális” anyaggal.

Ajánlott cikk:
Ellapított szivar alakban gyülekezik a sötét anyag a galaxisok körül (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik