Tudomány

Egy másik univerzum szülte világunkat?

Mi volt az ősrobbanás előtt? Egy fizikus azt állítja, tudja a választ.

A jelenleg széles körben elterjedt elmélet szerint, a világmindenség nagyjából úgy 13,7 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor az ősrobbanás történt. Azaz a világegyetem egy rendkívül sűrű, meleg vagy hideg és nagy energiasűrűségű állapotból fejlődött ki.

Hogy mi volt azelőtt, mint hogy a kölcsönhatások szétváltak volna? Ezt senki nem tudja megmondani. Illetve találgatások látnak erről napvilágot. Sir Roger Penrose fizikus elmélete is egy ilyen feltételezésen alapul. Penrose azt állítja a Nagy Bumm, ” Big Bang” nem lehetett mindennek a kezdete. Világegyetemünk keletkezése egy ciklikus ősrobbanásokból lett, és több “nagy bumm” volt, mely mindegyike megszülte a saját maga univerzumát.

Penrose becslése szerint a mi univerzumunk nem az első és nem is az utolsó. A fizikus arra alapozza elméletét, hogy a jelenlegi ősrobbanás modellje nem adja meg az alacsony entrópia okát, hogy miért született rendezett állapotban a mi univerzumunk, hacsak a dolgok nem álltak rendbe már az ősrobbanás előtt.

ENTRÓPIA: A MINDENSÉG EREDŐJE?

Penrose minden univerzum keletkezését az alacsony entrópiához vezeti vissza. Az entrópia növekedésével, terjeszkedésével indultak be az ősrobbanások. Azaz a hő mozgása okozta az univerzumok létrejöttét.

Az alacsony entrópia teremtette az univerzumot. Az világegyetem megszületett, majd tágulni kezdett egy előző univerzum maradványaiból, amikor azonban eléri a termodinamikai hasonlattal élve a “hőhalál” pillanatát, és képtelen volt tovább terjeszkedni, akkor önmagába omlott, s készen is állt egy újabb ősrobbanáshoz.

Penrose szerint a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás is a ciklikus világegyetem hipotézisével magyarázható. A kozmikus háttérsugárzást a jelenlegi fizika véletlenszerűnek tartja. Penrose állítása szerint azonban világos koncentrikus körök fedezhetők fel benne, melyek arra utalnak, hogy bizonyos tartományokban sokkal kevesebb hő sugárzódik. Szerinte ezek a korábbi univerzum fekete-lyuk ütközéseinek lenyomatai lehetnek. A körök léte jobban illeszthető Penrose elméletéhez, mint a kozmológia standard modelljéhez.

Az új elmélet még nem forgatta fel a modern fizikát, s még nem is kell ettől tartani. Ez csak egy feltételezéseken alapuló hipotézis, mely ha a jövőben kiállja a tudományosság próbáit valóban elmondhat valamit világegyetemünk vagy “világegyetemeink” keletkezéséről és természetéről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Penrose elmélete összefoglalva, angolul (Popular Science)

Penrose tanulmánya a ciklikus ősrobbanásokról (arXiv)

Entrópia (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik