Tudomány

Már majdnem látjuk a világ végét

A NASA szakemberei egy űrtávcső segítségével az univerzum egyik legelső csillagának robbanását fényképezték le.

Már csak 520 millió fényév távolság hiányzik ahhoz, hogy az emberiség ellásson a világegyetem végére, azaz az ősrobbanásig, és csak 140 millió fényév ahhoz, hogy észrevegyük az első anyagok születését.

A NASA csillagászai egy olyan távoli robbanást fotóztak le a Swift űrtávcsővel, amire eddig nem volt példa. Az objektum fénye 13,14 milliárd évnyi utat tett meg a Földig! A robbanás egy nagy energiájú gammakitörésben teljesedett ki, melyet GRB 090429B névre kereszteltek el.

Képrészlet a NASA animációjából, mellyel a gammakitörést modellezték:

A Kaliforniai Egyetem vezető kutatója, Dr. Antonino Cucchiara úgy sejti, a robbanás egy a Napunknál harmincszor nagyobb csillag haláltusájából származik. A csillag egy úgynevezett  “első generációs” csillag lehetett, azaz az Univerzum legkorábbi csillagai közül való, még az anyagidőszak hajnaláról.

Az GRB 090429B robbanást a távcső még 2009 áprilisában rögzítette, de csak mostanra sikerült bebizonyítani a tudósoknak, milyen jellegű és milyen korú kitörésről van szó.

PÁR ÉV MÚLVA AZ ŐSROBBANÁSIG FOTÓZHATUNK

A kozmológiában az ősrobbanás (vagy „Nagy Bumm”, angolul „Big Bang”) egy olyan tudományos elmélet, mely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt.

Az ősrobbanás kifejezést szűkebb értelemben arra az időpontra értik, amikor a világegyetem megfigyelhető tágulása elkezdődött.

Az első távcső, amellyel szinte az ősrobbanásig láthat az emberiség a 2014 vagy 2015-ben küldetését megkezdő James Webb Űrtávcső lesz. Fő célja ugyanis a legelső csillagok és galaxisok fényének keletkezésének és fejlődésének tanulmányozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik