Tudomány

Soha nem látott robbanást fényképeztek az űrben

Szurperhosszú gammakitörést észleltek a NASA csillagászai. A titokzatos robbanás forrása 3,8 milliárd fényévnyire van a Földtől.

Távoli galaxisban megesett rendkívüli, az eddig valaha megfigyelt legnagyobb fényintenzitású és leghosszabban tartó kozmikus robbanás kirakósának darabkáit próbálják összeilleszteni amerikai csillagászok.

A gammakitörést március 28-án észlelte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Swift műholdja a Sárkány csillagképben.

A kitörés azért is ritkaságszámba megy, mert hatásai hosszú távúak: több mint egy hét múltán még mindig tapasztalni hol felerősödő, hol elhalványuló nagyenergiájú sugárzást a forrásban.

A kitörést talán egy “szétszakadt csillag” okozta, mert túl közel került egy fekete lyukhoz. Mindenesetre a kitörés után a Hubble űrteleszkópot és a Chandra röntgencsillagászati űrtávcsövet is csatasorba állították az utózöngék megfigyelésére.

A Hubble feladata lesz figyelemmel kísérni, hogy a Földtől 3,8 fényévre lévő galaxis magjának fénye megváltozik-e az elkövetkező napokban.

ÓRÁKIG TARTÓ GAMMAKITÖRÉS

A gammakitörések a legfényesebb jelenségek az univerzumban az ősrobbanás óta. Ezek látszólag véletlenszerű helyekről érkező gammafelvillanások, amelyek rendszerint néhány milliszekundumtól néhány percig tartanak és gyakran követi őket utófénylés. A március 28-i esemény azonban órákig tartott.

AJÁNLOTT LINKEK:

A NASA mérései (NASA)
Tudj meg még többet a gammakitörésekről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik