Tudomány

Szén nanocsövekkel gyógyítanák a szívet

Amerikai kutatóknak először sikerült előállítaniuk olyan szén nanocsöveket, melyek utánozzák az emberi szívszövetek tulajdonságait.

Szívroham esetén a szív egyes területei szó szerint megfulladnak – mivel a vér kipumpálódik a nagyerekbe. Ez a folyamat károsítja azokat a izom- és idegsejteket, melyek a szívverést ritmikusan fent tudnák tartani.

A szövetek az oxigénhiány miatt ördögi körbe kerülnek, előfordulhat, hogy önmaguktól képtelenek lesznek regenerálódni.

Ha valaki túlél egy infarktust, a korábbi szívrohamot pedig gyakran újabb követheti. Az orvosok eddig gyógyszeres vérrögoldással, szívkatéter kezeléssel és szívműtéttel kezelték a szívrohamtól megsérült szívű pácienseket.

A jövő orvostudománya az őssejtekben látja a megoldást. Azonban a Brown Egyetem kutatásai szerint szénszálas nanocsövek is jók az ép szövetek közötti kommunikáció fenntartására, és regenerálhatják a sérült szívsejteket.

Az apró szénatom láncok alkotta csövek elektromos vezetőképesség és felületi tulajdonságaik tekintetében hatékonyan másolják a természetes szövetek működését. A jövőben egy napon ilyen szén nanocsövekből készített tapaszok segíthetnek a szívsejtek regenerálódásában.

Thomas Webster kutató és csapata a nanoanyag tökéletesítésén dolgozik. A tapaszt a legpontosabb összekötő anyaggá akarják tenni, hogy a szívszöveteket megjavíthatsák. Az eljárás még a kísérletezés szakaszában jár. Rendkívüli biztonsági tesztelés után próbálhatják ki embereken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik