Tudomány

Itt a világegyetem legrészletesebb térképe

Vasárnap az Amerikai Fizikai Társaság ülésén bemutatták a világegyetem eddigi legtávolabbra – tízmilliárd évig – ellátó mély ég atlaszát.

A Sloan Digital Sky Survey, azaz a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program 2000-ben az új-mexikói Apache Point Obszervatóriumban külön az erre a célra épített 2,5 méteres átmérőjű, nagylátószögű tükrös távcsővel kezdődött. A felmérést öt színben, a látható fény tartományában és a közeli infravörös tartományban végezték eddig.

Az eredeti program 2005-ig tartott, de végül meghosszabbították 2008-ig. 2008 elejétől újabb megfigyeléseket finanszíroztak, melyek 2014-ig folytatódnak.

A Sloan Digital Sky Survey legújabb térképezésének eredményeként digitálisan 10-12 milliárd fényévig lát el az emberiség. Egyelőre a 160 ezer ismert kvazárból a program keretében 14 ezret elemeztek ki. A csillagászok remélik 2014-re ez a szám 50 ezerre emelkedhet.

A Brookhaven National Laboratórium kozmológusa, Anse Slosar az új három dimenziós térképet az Amerikai Fizikai Társaság éves ülésén a kaliforniai Anaheimben ismertette. A csillagászok azt fontolgatják, a jövőben bárki által elérhetővé akarják tenni a digitális égboltfelmérési program által gyűjtött új adatokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a háromdimenziós univerzum térképről (Wired)
Sloan Digital Sky Survey (SDSS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik