Tudomány

Felissza az Androméda a Tejutat [videó]

24.hu
24.hu

2011. 04. 27. 13:03

Ötmilliárd év múlva galaxisunk a Tejútrendszer katasztrofálisan összeütközik az Androméda-galaxissal.
Korábban a témában:

Valószínűleg az emberiség már nem éli meg a naprendszert magába gyűjtő galaxis végét. A Tejút az Androméda-galaxissal 2,3 milliárd év múlva ütközik össze, és az idegen galaxis gravitációja felborítja a Tejút csillagainak megszokott pályáját.

Ötmilliárd év múlva a Tejút és az Androméda helyén az angol tej és Androméda szavakból Milkomeda-nak keresztelt egyesített elliptikus galaxis fog ragyogni – a halódó fehér törpeként a mi Napunkat is magába foglalva.

Persze a Tejút és az Androméda és még a Milkomeda is kicsinységnek számít, ha arra gondolunk a világegyetem nagyjából 100 milliárd galaxist számlál, amelyek bármikor karambolozhatnak egymással.

Az animációt a Potsdami Asztrofizikai Intézet kutatói készítették.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a galaxis haláláról (New Scientist)
Így olvad össze a Tejút és az Androméda (arXiv)
Tudj meg még többet a Milkomedáról! (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.