Tudomány

Teaforróságú csillagot találtak

A világ leghidegebb csillagán annyira barátságos a klíma, hogy akár szaunázhatnánk is a felszínén.

Az eddigi leghidegebb csillagot fedezték fel francia és amerikai asztronómusok az Európai Déli Obszervatóriumban Chilében.

Az objektum egy kettős rendszer tagja, két barna törpe halványabbika.

A most felfedezett, CFBDSIR 1458+10B katalógusjelű kettős csillagrendszer mindössze 75 fényévnyire található a Földtől. A két halovány csillag közül a “sápadtabb” felületén a hőmérséklet alig 100 Celsius-fok – ez a víz forráspontja, s a hőfok nem sokkal magasabb, mint a szaunában. Összehasonlításként Napunk felületén a hőmérséklet 5500 Celsius-fok.

Egy Hawaii csillagász szerint ilyen alacsony hőmérséklet mellett a CFBDSIR 1458+10B objektum tulajdonságai különbözhetnek más, korábban ismert barna törpékétől. Sokkal jobban hasonlíthat az óriás exobolygókhoz – Naprendszerünkön kívüli bolygókhoz -, mint a barna törpékhez. Akár vízpárából képződött felhők is lehetnek a légkörében.

A NASA Spitzer űrteleszkópja a közelmúltban fedezett fel két nagyon halovány objektumot, amelyek szintén pályázhatnak a barna törpék leghidegebbje címre, ám ezek hőmérsékletét még nem határozták meg pontosan, feltételezések szerint a felületükön 177 és 327 Celsius-fok közötti hőmérséklet uralkodhat.

MIÉRT HŰVÖSEK A BARNA TÖRPÉK?

A barna törpék ugyanabból a sűrű por- és gázfelhőkből képződnek, amelyekből a csillagok és a bolygók.

Ám míg ugyanabban az “inkubátorban” növekednek, a barna törpéket “félresikeredett” csillagoknak is nevezik, mivel tömegük jóval kisebb, mint a forróbb és fényesebb napoké.

A kisebb tömeg miatt viszont magjuk hőmérséklete nem elég magas a hidrogént héliummá égető termonukleáris reakció beindításához, e nélkül az energiaforrás nélkül pedig a barna törpék hidegebb és kevésbé fényes objektumok, mint a csillagok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az újonnan felfedezett csillagról (National Geographic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik