Tudomány

Bemérték a Higgs-bozon nyomait?

24.hu
24.hu

2011. 04. 26. 08:26

A napokban találgatás kezdődött: vajon tényleg a Higgs-bozon bomlására utaló eseményeket figyeltek meg a Nagy Hadronütköztetőben?
Korábban a témában:

A Higgs-bozon vagy más néven Higgs-részecske felfedezése a Nagy Hadronütköztető kísérleteinek egyik fő tudományos célja. A részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához, és az úgynevezett fizikai standardmodell igazolásához. Éppen ezért a Higgs-bozon a kísérleti fizika Szent Grálja.

Az úgynevezett ATLAS-kísérlet napokban kiszivárgott belső feljegyzése szerint olyan eseményeket figyeltek meg a tudósok, melyek a Higgs-bozon bomlására utalnak.

A bozon nagyon ritkán két nagy energiájú fotonra is lebomolhat az elméleti modellek szerint. Erre a folyamatra utaló jeleket fedezhették fel most.

Ezt a bomlást azonban nagyon nehéz észlelni – írják a Nagy Hadronütköztetővel foglalkozó magyar blogon. Mivel a fizikában egy kísérlet nem kísérlet, így a bomlás megerősítéséhez a jelenség sokszoros ismétlésére lenne szükség.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megjelent az LHC-korszak első Higgs-híresztelése (CERNblog)
Bővebben az ATLAS-kísérlet eredményeiről (New Scientist)
Mi az a Higgs-bozon? (Wikipedia)
Szillási Zoltán: Higgs-bozonok keresése (Természet Világa)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.