Tudomány

Ősrobbanás egyetlen dobozban

24.hu
24.hu

2011. 04. 14. 15:12

Amerikai tudósok egy új kísérlettel modellezték, miért lehetetlen az időutazás.
Korábban a témában:

Az ősrobbanásdoboztól nem kell megijedni, mindössze egy 20 mikrométer széles készülékről van szó, melyben azt utánozták le, miként viselkedhetett a fény és az idő a világegyetem születésekor. A dobozban a fény terjedése geometrikusan mutatja meg, miként tágult a téridő, hogyan függ össze a termodinamikával és az entrópiával.

A kísérlethez úgynevezett metaanyagokat használtak. Fénytörési tulajdonságai miatt metaanyagokból készítenék el a láthatatlanná tevő anyagot is.

Néhány évvel a fizikusok rájöttek, hogy a csillagászati eseményeket, egy idegen naprendszert vagy egy fekete lyukat is jól szimulálhatnak velük.

A kutatók rendezett csíkokban tettek egymáshoz az akrilt és az aranyat, majd lézerfényt vetítettek rájuk, amit az anyag szokatlan irányban csavart meg. A fény az aranyban reakcióba hozta, rezonáltatta az úgynevezett felületi plazmonokat. A részecskék a metaanyagokban úgy mozogtak, mint a Minkowski-térben, azaz a 3+1 dimenzióban.

A kutatók az időutazás lehetőségét is mérlegelték modellükkel. Ha a részecskék egy kör alakú pályán mozogtak volna, és vissza tudtak volna térni az Minkowski-tér azonos pontjára, akkor létezhetne időutazás.

Mivel a ősrobbanás-doboz is egy sokkal bonyolultabb modellt tett láthatóvá, és a plazmonok egy irányba haladtak, így a marylandi fizikusok még mindig lehetetlennek tartják az időutazást.

MIK AZOK A PLAZMONOK?

Fémek felületén egy speciális fénysugárral hullámszerű mozgásra kényszerített elektronok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a plazmonokról! (IT Szótár)
Cikk a kísérletről (Daily Mail)
Bővebben az ősrobbanásról (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.