Tudomány

Ősrobbanás egyetlen dobozban

Amerikai tudósok egy új kísérlettel modellezték, miért lehetetlen az időutazás.

Az ősrobbanásdoboztól nem kell megijedni, mindössze egy 20 mikrométer széles készülékről van szó, melyben azt utánozták le, miként viselkedhetett a fény és az idő a világegyetem születésekor. A dobozban a fény terjedése geometrikusan mutatja meg, miként tágult a téridő, hogyan függ össze a termodinamikával és az entrópiával.

A kísérlethez úgynevezett metaanyagokat használtak. Fénytörési tulajdonságai miatt metaanyagokból készítenék el a láthatatlanná tevő anyagot is.

Néhány évvel a fizikusok rájöttek, hogy a csillagászati eseményeket, egy idegen naprendszert vagy egy fekete lyukat is jól szimulálhatnak velük.

A kutatók rendezett csíkokban tettek egymáshoz az akrilt és az aranyat, majd lézerfényt vetítettek rájuk, amit az anyag szokatlan irányban csavart meg. A fény az aranyban reakcióba hozta, rezonáltatta az úgynevezett felületi plazmonokat. A részecskék a metaanyagokban úgy mozogtak, mint a Minkowski-térben, azaz a 3+1 dimenzióban.

A kutatók az időutazás lehetőségét is mérlegelték modellükkel. Ha a részecskék egy kör alakú pályán mozogtak volna, és vissza tudtak volna térni az Minkowski-tér azonos pontjára, akkor létezhetne időutazás.

Mivel a ősrobbanás-doboz is egy sokkal bonyolultabb modellt tett láthatóvá, és a plazmonok egy irányba haladtak, így a marylandi fizikusok még mindig lehetetlennek tartják az időutazást.

MIK AZOK A PLAZMONOK?

Fémek felületén egy speciális fénysugárral hullámszerű mozgásra kényszerített elektronok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a plazmonokról! (IT Szótár)
Cikk a kísérletről (Daily Mail)
Bővebben az ősrobbanásról (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik