Tudomány

2010 legkülönösebb bestiái

Napelemes lódarázs, tízcsápos tengeri lény, űrhal és hosszúfülű denevér. Bemutatjuk az év legbizarrabb állatait.
Kapcsolódó cikkek

A New Scientist magazin összegyűjtötte a tudósok által 2010-ben vizsgált legfurcsább állatfajtákat.

Igaz van olyan élőlény, mely lemaradt a listáról, ilyen a sárgaorrú denevér, az űrlényszerű csigahal, vagy a se nem féreg se nem tintahal, a Teuthidodrilus samae az óceánt tízcsápos kísértete, mely tengeri jóval táplálkozik, és új rendszertani nemzettséget hoznak létre számára a biológusok.

Szerepel azonban a válogatásban az egy tenyérben elférő sárgahasú háromujjú sikló, mely élve hozza a világra csemetéit. A hosszúfülű sivatagi denevér, ami halálos csapást mér a skorpiókra, s úgy rágja el mérges fullánkjukat, hogy meg se kottyan neki.

A bizarr teremtmények népségét szaporítja a csontlégy, melyről kiderült mégsem halt ki százhatvan évvel ezelőtt.

Az olm kétéltű a válogatás egyik legizgalmasabb lénye. A ránézésre egy csecsemő sárkányra emlékeztető szalamandra teste teljesen áttetsző, mivel egész életét barlangok mélyén a víz alatt tölti. Az olm, amilyen meglepően kicsi olyan sokáig él. Akár száz esztendőn áll elél.

A listát a Spinoloricus x folytatja, mely azért figyelemre méltó, mert ez egy olyan komplex szervezet, mely oxigén nélkül is elvan. Extremofil baktériumok, mikrobákat eddig is számon tartottak, ez az azonban egy “extremofil állat”, amely a Földközi-tenger mélyén, az üledékekben hidrogén-szulfidon, kén-hidrogénen él.

Őt csak a múmiahal teszi túl, mely a leghosszabb ideig bírja ki a Földön levegő nélkül. Népszerű alanya az állatteszteléseknék, s ő volt az első hal, melyet a világűrbe küldtek 1973-ban. A sort a napelemmel működő lódarázs folytatja, amelytől az anyagtudósok is sokat tanulhatnak.

Az év nemcsak a tízcsápos kísértethallal okoz fejtörést a biológusoknak, hanem például a Symbion pandora nevezetű élőlénnyel, mely először egy norvég homár szájában bukkant fel, és valójában egy eddig nem ismert állati törzs tagja lehet. A fél milliméter hosszú állat egy hagymalakú cső, mely a homárok ételmaradékaival táplálkoznak. A Symbionnak nincs lába, egy rövid szárral végződő lemezzel tapad a homár szájába.

AJÁNLOTT LINKEK:

2010 “legmenőbb” állatai (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik