Tudomány

Friss jég a Marson

Egy néhány évvel ezelőtt keletkezett kráter ott is jeget hozott a felszínre, ahol korábban ilyet nem vártak.

A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda legújabb felvételein egy apró, mindössze 6 méter átmérőjű kráter azonosítható az északi szélesség 44,3. és keleti hosszúság 152,9. fokánál. A kérdéses pozíción 2004 áprilisában még nem mutatkozott becsapódásnyom, az alakzat az elmúlt hat évben keletkezett.

A kirobbant anyag sötét színű, mivel a felszín legnagyobb részét általában a légkörből hulló, világos por borítja be. A kráterben a legérdekesebb az aljzatán lévő, közel két négyzetmétert borító világos folt, amely frissen a felszínre hozott vízjég lehet. A szakemberek szerint a jeget száraz és laza portakaró fedi a térségben, ezt szakította át a becsapódás.

A kráter, amelyben a jeget találták a marsi egyenlítőhöz annyira közel, hogy ilyen kis mélységben korábban nem is vártak jeget a szakemberek.

A jég olyan mélyen lehet itt a felszín alatt, mint ahogy azt a Phoenix leszállóhelyén figyelték meg. Feltételezhetően az éghajlatváltozásokkal kapcsolatban rakódott le a közelmúltban. Pontos eredete azonban nem ismert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik