Tudomány

Mégis fenn hordták az orrukat a hosszúnyakú dínók

Administrator

2010. 06. 02. 16:08

A valaha élt legnagyobb testű állatok, a hosszú nyakú szauropoda dinoszauruszok mégis "fenn hordták az orrukat" - véli egy német kutató.
Korábban a témában:

A szauropodák a hüllőmedencéjű dinoszauruszok egyik alrendágát képezték. Ebbe a csoportba tartoztak a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, köztük a legismertebb, a korábban Brontosaurusnak nevezett Apatosaurus, a Brachiosaurus és a Diplodocus. Négy lábon járó, hosszú nyakú növényevők voltak. A feltételezett legmagasabb szauropoda, a Sauroposeidon feje 18 méterrel magasodott a föld fölé, az Argentinosaurus testtömege elérhette a 80-100 tonnát. Hatalmas testükhöz kis fej és hosszú farok tartozott. Vastag lábaik öt lábujjban végződtek, amelyek közül csak hármon nőtt karom.

Sokáig azt feltételezték a paleontológusok, hogy a szauropodák hosszú nyakuknak köszönhetően a fák tetejéről szereztek maguknak táplálékot. Az utóbbi időben azonban több szakember is megkérdőjelezte ezt az elméletet, mondván, hogy túl sok energiát igényelt volna a szauropodák szívének, hogy vért pumpáljon a magasra tartott fejbe. Így sokkal valószínűbb, hogy lehajtott fejjel töltötték idejük nagy részét, amint a talajon legelészve igyekeztek megtölteni hatalmas bendőjüket.

Andreas Christian, a Flensburgi Egyetem kutatója egy viszonylag kisebb testű szauropodát, az Euhelopus zdanskyit vette górcső alá, amely a kora krétaidőszakban (130 és 112 millió évvel ezelőtti periódusban) élt. A dinoszaurusz “mindössze” 3,8 tonnát nyomot, és hossza az orra hegyétől a farka végéig “csupán” 11-12 méter lehetett. A számítások szerint az Euhelopus zdanskyi nyakának és fejének súlya 210 kilogramm körüli lehetett, a nyaka és a feje együttes hossza 4,6 méter volt.

Miután a német kutató kiszámította, hogy az adott hossz és súly mellett mekkora terhelésnek voltak kitéve a dinoszaurusz nyaki csigolyái közötti porckorongok, arra a következtetésre jutott, hogy a leggazdaságosabb a “zsiráfszerű” nyaktartás. Eszerint a szauropodának az volt a legkényelmesebb, ha a nyakát a talajtól számított 45 fokos szögben tartotta az idő java részében, így kevés energiát igényelt, ha pár percre felemelte fejét, hogy valami finom falatot bekapjon a fák tetejéről.

Annak ellenére, hogy a vér feljuttatása a magasba sok energiát emésztett fel, ez még mindig takarékosabb megoldás volt, mintha a szauropodának nagy távolságokat kellett volna megtennie az élelem után kutatva a talajon. előnyben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.