Tudomány

Kétméteres szarvú dinoszaurusz maradványait tárták fel

Administrator
Administrator

2010. 05. 31. 14:58

Az eddigi leghosszabb szarvú dinoszaurusz maradványait tárták fel amerikai paleontológusok Mexikóban, a Coahuila-sivatagban.
Korábban a témában:

A utahi Természettudományi Múzeum paleontológusai az úgynevezett Cerro del Pueblo formáció feltárása közben egy 72 millió éves növényevő dinoszaurusz felnőtt, valamint egy fiatal egyedének maradványait tárták fel. A meglehetősen köpcös felnőtt egyed marmagassága 1,8-2 méter volt, hossza elérte a 6,7 métert, testsúlyát 4,5 tonnára becsülik, szemei fölött pedig 1,22 méter hosszú szarvak ékeskedtek. Ezzel a tekintélyes fejdísszel a Coahuilaceratops magnacuerna nevet viselő dinoszaurusz minden idők leghosszabb szarvú állata büszke címet vívta ki.

“Nagyon keveset tudunk a mexikói dinoszauruszokról” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Mark Loewen, aki szerint ezek a leletek segítenek megismerni, hogy milyen lehetett a térség élővilága a késő krétakorban.

Ismertetése szerint amikor dinoszauruszok népesítették be Mexikónak ezt a szegletét, buja növényzetű árapályos folyótorkolat volt a térség, ahol az óceán sós vize keveredett az édesvizű folyók vizével. Az itt feltárt dinoszauruszcsontokat fosszílizálódott tengeri kagylók és csigák borítják, ami arra utal, hogy ezek a lények az óceán partján éltek.

Abban a kőzetrétegben, ahonnan a Coahuilaceratops magnacuerna maradványai előkerültek, kacsacsőrű dinoszauruszok összekeveredetett csontjainak sokaságát is megtalálták. A paleontológusok szerint a dinoszauruszok egyszerre pusztultak el valamilyen természeti csapás, valószínűleg hurrikánszerű vihar következtében.

A késő kréta időszakban, a 97 millió és 65 millió évvel ezelőtti periódusban a magas tengerszint miatt Észak-Amerika alacsonyan fekvő középső része víz alá került, majd sekély, meleg vizű tenger képződött, amely a Mexikói-öböltől az Északi Jeges-tengerig nyúlva keleti és nyugati részre osztotta a kontinenst.

“Meggyőződésünk szerint a mexikói dinoszauruszoknak főszerep jut majd e +szigetkontinens+ történetének a megismerésében” – nyilatkozta Scott Sampson, a utahi Természettudományi Múzeum paleontológusa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.