Tudomány

A ritka állatfajok legritkábbjai

Megjelentette a Wildlife Conservation Society nevű természetvédelmi szervezet a legveszélyeztetettebb állatfajok listáját, amelyen a "ritkák legritkábbjai" találhatók.

A tizenkét állat igazán eklektikus sereglet, akad köztük madár, emlős, hüllő és kétéltű is. Egyesek ismertek, mint például a szumátrai orangután, másokat, mint a kaliforniai barnadelfint, inkább homály fed.

Az egyes fajokat fenyegető veszélyek igencsak különfélék lehetnek. A kaliforniai barnadelfin például gyakran gabalyodik halászhálókba, majd megfullad. A grenadai gerlének, a parányi szigetország nemzeti madarának élőhelye van eltűnőben. Mások, például a csőrösmellű teknős vesztét az illegális kereskedelem okozza.

A lista globális pillanatfelvétel a legveszélyeztetettebb állatfajokról – szemléltette Kent Redford, a Wildlife Conservation Society igazgatója. Bár számos fajnak nem sok jóval kecsegtet a jelentés, néhányuk példáján látszik, mit tehet a természetvédelem, ha esélyt kap.

A tíz legveszélyeztetettebb állatfaj a következő: a rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer) már csak két zsebkendőnyi területen maradt fen Kubában; a grenadai gerle (Leptotila wellsi) élőhelye megtizedelődött; az Eumops floridanus nevű floridai denevérfajt 2002-ben kipusztultnak hitték, azóta azonban felfedeztek egy kisebb kolóniát; a Lithobates vibicarius nevű apró békaból már csupán pár száz egyed maradt; a vadászantilop vagy hirola (Beatragus hunteri) végveszélyben lévő afrikai antilop; a csőrösmellű teknősből (Astrochelys yniphora) mindössze négyszáz maradt fenn, létét az illegális kereskedelem fenyegeti; a szigeti szürkeróka (Urocyon littoralis) a kaliforniai Channel-szigetek lakója, a legkisebb amerikai rókafaj; a szumátrai orangután (Pongo pygmaeus abelii) populációjának 80 százaléka eltűnt az utóbbi 75 évben; a kistestű kaliforniai barnadelfin (Phocoena sinus) halászhálókban leli halálát; a fehérfejű langúrból (Presbytis leucocephalus) csupán 59 egyed maradt fenn egy Vietnamhoz közeli szigeten.

A 2010-es lista két sikertörténetet is kiemel, mégpedig a Liuixalus romeri elnevezésű levelibékáét, amelynek az állatkerti tenyésztésnek köszönhetően növekedett az állománya, és a Przewalski-lóét, amely kezd magához térni, miután visszatelepítették a természetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik