Tudomány

GPS méri be a galambrajt

Az Oxfordi Egyetem kutatói galambokra erősített apró nyomkövetőkkel vizsgálják a galambrajok összetartási és irányváltozatási stratégiáit.
Kapcsolódó cikkek

A vizsgálatot végző brit és magyar kutatók speciális, mindössze 16 grammos műholdas navigációs rendszerrel (GPS) szerelt hátizsákokat erősítettek 10 postagalambból álló rajra, amelynek mozgásából próbálják kikövetkeztetni a csapat együttes és összehangolt mozgásához szükséges vezetői szerepek eloszlását.

Az eddigi eredmények szerint a rajban repülő egyedek többsége részt vesz a döntéshozatalban, azonban egy rugalmas rangsor szerint egyes galambok nagyobb részt vállalnak a vezetésben, mások pedig jobban hajlandók ezeket követni.

A nyomkövetőkkel a kutatók térben és időben voltak képesek elemezni a madarak közötti kapcsolatokat, illetve a másodperc törtrésze alatt lezajló döntéshozatali mozzanatokat.

“A madarak közti hierarchikus rendszer rugalmasan változik, és a rajban betöltött vezetői szerep is gyakran cserélődik” – mondta Bíró Dóra, az Oxford Egyetem Állattani Tanszékének kutatója.

A kutatók a későbbiekben arra próbálnak magyarázatot találni, hogy ez a kifinomult vezetői rendszer milyen evolúciós előnyöket nyújthat az egyedeknek, összehasonlítva azokkal a stratégiákkal, ahol mindig csak egy állandó vezető létezik, illetve ott, ahol mindenki egyenlően vesz részt a döntéshozatalban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik