Tudomány

GPS méri be a galambrajt

Administrator
Administrator

2010. 04. 08. 12:37

Az Oxfordi Egyetem kutatói galambokra erősített apró nyomkövetőkkel vizsgálják a galambrajok összetartási és irányváltozatási stratégiáit.
Korábban a témában:

A vizsgálatot végző brit és magyar kutatók speciális, mindössze 16 grammos műholdas navigációs rendszerrel (GPS) szerelt hátizsákokat erősítettek 10 postagalambból álló rajra, amelynek mozgásából próbálják kikövetkeztetni a csapat együttes és összehangolt mozgásához szükséges vezetői szerepek eloszlását.

Az eddigi eredmények szerint a rajban repülő egyedek többsége részt vesz a döntéshozatalban, azonban egy rugalmas rangsor szerint egyes galambok nagyobb részt vállalnak a vezetésben, mások pedig jobban hajlandók ezeket követni.

A nyomkövetőkkel a kutatók térben és időben voltak képesek elemezni a madarak közötti kapcsolatokat, illetve a másodperc törtrésze alatt lezajló döntéshozatali mozzanatokat.

“A madarak közti hierarchikus rendszer rugalmasan változik, és a rajban betöltött vezetői szerep is gyakran cserélődik” – mondta Bíró Dóra, az Oxford Egyetem Állattani Tanszékének kutatója.

A kutatók a későbbiekben arra próbálnak magyarázatot találni, hogy ez a kifinomult vezetői rendszer milyen evolúciós előnyöket nyújthat az egyedeknek, összehasonlítva azokkal a stratégiákkal, ahol mindig csak egy állandó vezető létezik, illetve ott, ahol mindenki egyenlően vesz részt a döntéshozatalban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.