Mi az a VPN, hogyan véd, és mire lehet még használni?

Napjainkban egyre többen használnak VPN-t, vagyis virtuális magánhálózatokat: megmutatjuk, mire jók, és hogyan érdemes választani közülük.

Manapság az internetes lábnyomunk alapján szinte mindent meg lehet tudni rólunk: hol lakunk, kikkel állunk kapcsolatban, mi iránt érdeklődünk, és miket szoktunk vásárolni. Ezeket az információkat egyre inkább félteni kell, ugyanis könnyen visszaélhetnek vele rosszindulatú szereplők. Nem véletlen, hogy védelemként egyre többen használnak VPN-szolgáltatásokat, amik olyan előnyökkel is járnak, hogy egy adott oldal vagy streaming szolgáltatás külföldi kínálatát is hozzáférhetővé teszik.

De mi valójában a virtuális magánhálózat, és hogyan rejti el a nyomainkat a neten?

Virtual Private Network

A VPN egy betűszó, a Virtual Private Network, magyar fordításban a virtuális magánhálózat rövidítése. Amennyiben VPN nélkül, hagyományos módon böngészünk az interneten, a szolgáltatónk rendszeréhez csatlakozó eszközeink minden alkalommal kapnak egy egyedi számsorozatból álló dinamikus IP-címet. Egy oldalt megnyitva annak üzemeltetője és a saját szolgáltatónk is láthatja az adatainkat, sőt, az is nyomon követhető, mit csinálunk az interneten.

Ha viszont virtuális magánhálózatot használunk, az IP-címünk, vagyis az egyedi hálózati azonosítónk elrejtésre kerül, azonosíthatatlanná válik, és a földrajzi helyzetünk is titokban marad.

Egy VPN szolgáltatás ehelyett egy másik országra, vagy akár egy teljesen másik kontinensre is mutathat, attól függően mit állítunk be. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy amennyiben virtuális magánhálózaton keresztül böngészünk, de bejelentkezünk például a Gmail-fiókunkba, akkor a Google továbbra is képes követni az internetes tevékenységünket. Éppen ezért elengedhetetlen az inkognitó mód használata, ennek hála ugyanis a böngészőnkben mentett sütik révén sem leszünk lekövethetők.

Mivel a VPN titkosított csatornát hoz létre az általunk használt eszköz és a VPN szerver között, a külső támadásoktól is sokkal védettebbek vagyunk. Ez a védelem kifejezetten hasznos tud lenni, mikor egy nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk rá, például a reptéren vagy egy hotelben. A VPN emellett olyan országokba is elviheti a szabad internetet, ahol a hatóságok blokkolnak bizonyos oldalakat. Ennek megfelelően Kínában és Oroszországban is rengetegen használnak VPN-szolgáltatásokat, amelyek mindaddig hatásosak, amíg magát a szolgáltatót nem kapcsolják le.

És egy kis extra

Amellett, hogy egy VPN-szolgáltatás használatával igénybe lehet venni olyan szolgáltatásokat, amelyek földrajzi korlátozás alá esnek, bizonyos esetekben az különböző előfizetések, illetve termékek árai is olcsóbbak lehetnek más régiókban. Azzal ugyanakkor érdemes számolni, hogy a virtuális magánhálózatok használata némileg lassítja az internetünk sebességét.

Fontos kiemelni továbbá, hogy mivel ezen szolgáltatók hozzáférhetnek a rejtett tevékenységünkhöz, érdemes olyat választani, ami megbízható, éppen ezért a választásnál nagyon fontos, hogy ne a legalacsonyabb ár legyen a legfontosabb tényező.

Amennyiben szeretne többet megtudni arról, miért hasznos a VPN egy átlagember számára, és miért válik egyre elengedhetetlenebbé a modern korban egy ilyen szolgáltatás használata, a 24.hu Live: podcastfesztiválján és közönségtalálkozóján többet is megtudhat Marijus Briedistől, a Nord VPN technológiai igazgatójától.

A világszerte elismert kiberbiztonsági szakértő október 15-én, a budapesti Akvárium Klubban tart angol nyelvű előadást arról, hogyan védhetjük meg magunkat a mesterséges intelligencia korában – az esemény teljes programjáról itt olvashat részletesen, jegyeket pedig ezen a linken lehet vásárolni.

Kapcsolódó
Szoboszlai karrierje, infláció, Magyar Péter kontra Orbán, kiberfenyegetés: itt a 24 élő show-ja
Della, Háromharmad és Ziccer, Esterházy Mátyás és Orbán Krisztián, világszerte elismert kiberbiztonsági szakértő és 24-es DJ. Íme az október 15-i rendezvény részletei.