A Google megúszta az EU 587 milliárd forintos gigabírságát

A bíróság bár több határozatot is helybenhagyott, a bírságot nem kell kifizetnie a cégnek.

Sikeres volt a Google fellebbezése, melynek eredményeként nem kell befizetnie az 1,49 milliárd eurós – több 587 milliárd forintos – bírságot, amit az Európai Bizottság szabott ki a vállalatra, írja a BBC.

A cég ellen korábban azért állapítottak meg ilyen magas bírságot, mert az indokolás szerint visszaélt piaci erőfölényével 2006 és 2016 között, és korlátozta a versenytársakat abban, hogy hirdetéseket jelenítsen meg az internetes keresési találatok között. A Google üdvözölte a bíróság döntését, az Európai Bizottság azonban jelenleg is mérlegeli a fellebbezés lehetőségét.

A per középpontjában a Google AdSense szolgáltatása állt, ami lehetővé teszi az online hirdetések megjelenítését. Az Európai Bizottság szerint azonban a vállalat visszaélt a piaci erőfölényével, és akadályozta, hogy más szolgáltatásokat vehessenek igénybe a leendő hirdetők.

A vád szerint cég olyan záradékokkal egészítette ki a szerződését, amely tovább növelte a Google dominanciáját, az Alphabet viszont azzal érvelt, hogy piaci sikereit termékei hatékonyságának köszönheti.

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke több határozatot is helybenhagyott, a bírsággal kapcsolatosat azonban megsemmisítette, miután a cég jogorvoslatért fordult a bírósághoz, teszi hozzá a hvg. Az indoklás szerint az Európai Bizottság nem vett figyelembe minden piaci körülményt a szerződés záradékaival kapcsolatban.