Tech mobilteszt

Megéri a Google megfizethetőbb okostelefonja?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Nagyjából négy hónap csúszással hazánkba is megérkezett a Google idei középkategóriás okostelefonja, a Pixel 8a, ami a 2023-as csúcsmodellek - eredetileg májusban debütált - jóárasított verziója. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a megfizethetőbbnek szánt készülék mennyire állja meg a helyét a hasonló áron kínált konkurensekhez képest.

Idén augusztusban sokak szíve nagyot dobbant, mikor kiderült, hogy a Google által gyártott okostelefonok visszatérnek Magyarországra, azaz hivatalos kereskedelmi forgalomba kerülnek, hazánkra is érvényes garanciával, illetve szerviztámogatással, továbbá bekerülnek a Yettel kínálatába is – tehát előfizetéssel is megvásárolhatók.

Ősszel ráadásul nemcsak a Pixel 9 telefonok és a Pixel Watch 3 okosóra érkezett meg hozzánk, de az eredetileg májusban piacra dobott Pixel 8a is, ami a tavalyi csúcsmodellek kedvezőbb árú kistestvére. A folytatásban ezt a készüléket vesézem ki, hogy pontosan mit tud, és mennyire számít ma jó ajánlatnak.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu
Google Pixel 8a galéria! Kattintsa végig a képeinket!

Google Pixel 8a okostelefon

Tesztalanyom fehér (vagy ahogy a gyártó nevezi: porcelán) színben érkezett meg hozzám, és le se tagadhatná, hogy Pixel telefon, köszönhetően a termékcsaládra jellemző, a teljes hátlapot átérő, fém kameraszigetnek. A 188 grammos készüléket kézbe véve prémium érzés fogad, annak ellenére is, hogy a hátlap műanyag.

Utóbbi minősége kiváló, a felület ráadásul matt, így nem csillog, és ami még fontosabb, egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A keret ezzel szemben alumínium, szintén matt kivitelben, a képernyő mérete pedig 6,1 hüvelyk, a 152,1 x 72,7 x 8,9 milliméteres készülékház okán pedig a Pixel 8a egy egészen kompakt okostelefonnak nevezhető. A biztonságos egykezes használatot mindössze azt befolyásolja, hogy a hátlap lekerekített, így a fogás nem olyan stabil, mint például a korábban tesztelt Pixel 9 esetében. A kijelző viszont itt is teljesen sík, amit én pozitívumként éltem meg.

Szajki Bálint / 24.hu

A képernyő alapja egy OLED panel, 1080 x 2400 pixeles felbontással, HDR-támogatással, maximum 2000 nit fényerővel, és a Beálltások/Megjelenítés menüpontban külön bekapcsolható a Smooth Display opció, ami bizonyos esetekben 120 Hz-re tornázza fel a képfrissítést. Adott az Always on Display opció, a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó megbízhatóan és gyorsan működik, ahogy a 2D-s arcfelismerés is. Összességében remek képernyőt kapunk, kellően magas fényerővel és szép megjelenítéssel, a középkategóriáról csak a viszonylag vastag káva árulkodik, ami felül és oldalt három milliméteres, alul viszont négy milliméterre vastagodik.

A finoman ívelt keret tetején egyetlen mikrofon árválkodik, jobb szélen egy bekapcsológomb és egy hangerőszabályzó, lent két hangszóró között az USB-C port (3.2 Gen 1), a bal „élen” pedig a SIM-tálca kapott helyet, amibe egy nano méretű kártya helyezhető – adott ugyanakkor az eSIM funkció, ebből akár kettő is „telepíthető”, tárhelybővítésre viszont itt már nincs lehetőség. Hiányzik a jack-csatlakozó is, de legalább adott a sztereó hangzás, méghozzá egészen tisztességes minőségben, a készülékház pedig IP67 szabvány szerinti védelemmel rendelkezik.

A dobozból már innen is hiányzik a töltőfej,

de kissé meglepő módon az USB-C/USB-C kábel mellé kapunk egy USB-C/USB-A átalakítót. A magam részéről pedig egy kicsit nehezményeztem, hogy a Google-nél nem divat gyárilag védőfóliát tenni a kijelzőre. Ezt vásárlás után érdemes gyorsan pótolni, ugyanis a kijelző csak Corning Gorilla Glass 3 üveget kapott.

Nem a teljesítményével hódít

Középkategóriás telefonról lévén szó, a legtöbb kompromisszumot itt a teljesítmény kapcsán kell kötni, a fő komponenseket leszámítva viszont egy elég jól felszerelt okostelefonnal van dolgunk.

  • Processzor: Tensor G3
  • Grafikus chip: Immortalis-G715s MC10
  • Memória: 8 GB (LPDDR5x)
  • Háttértár: 128 / 256 GB (UFS 3.1)
  • Kapcsolat: 5G, NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, egysávos GPS

A Google saját, négy nanométeres gyártástechnológiával készült Tensor G4 processzora ellátja a feladatát, tehát az Android 14 operációs rendszer futtatása zavartalan, több párhuzamosan kezelt alkalmazás sem okoz gondot, gyorsan lehet váltogatni az appok között, nincsenek számottevő akadások, viszont a komolyabb 3D-s mobiljátékok esetén azért már megmutatkoznak a korlátok. A benchmark programokban (Antutu: 900 ezer pont) is látszik, hogy amennyiben valakinek még a középkategóriában is a lehető legjobb teljesítmény a fontos, akkor talál ennél jobban teljesítő telefonokat.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezt némileg ellensúlyozza, hogy operációs rendszerként egy sallangoktól, felesleges alkalmazásoktól és reklámoktól mentes Androidot kapunk, amit a konkurensek jóval testre szabhatóbb kezelőfelületei ellenére is nagyon jó kezelni. Fontos továbbá, hogy a Google már ennél a készüléknél is 7 év szoftverfrissítést ígér, tehát elméletileg még az Android 21 is letölthető lesz a telefonra és 2031-ig biztosítottak a biztonsági csomagok.

Hogy a telefon teljesítménye akkor mire lesz elég, az persze erősen kérdéses, viszont akkor is tagadhatatlan előny, hogy itt tényleg nem kell szoftveres elévülés miatt aggódni.

Nincs olyan kimenetel, hogy az amúgy még jól funkcionáló, akár százezrekért vásárolt telefon három év után semmilyen komolyabb támogatást nem kap, mint sok középkategóriás kínai (vagy éppen HMD) telefon esetében.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy már itt is elérhetők a manapság divatos mesterséges intelligencia-funkciók, úgymint a karikázva keresés, a Gemini, továbbá a Google Fotók olyan képmanipuláló képességei, mint az automata javításokat elvégző Varázsgép, a legelőnyösebb fotókat kiválasztó Legjobb felvétel vagy a kulcsszavak alapján történő háttérképgenerálás – ezek mind működnek magyarul is.

Bár a telefon olykor hajlamos melegedni, de legalább az akkumulátor egész jól muzsikál, egy napot vígan kibír a 4492 milliamperórás kapacitásával, de kevésbé intenzív használat mellett akár másfél nap is elérhető töltés nélkül. Ami viszont fájó, hogy vezetéken maximum 18 wattot tud a telefon (ez még a Samsungokhoz képest is nagyon szerény), cserébe viszont van vezeték nélküli töltés, bár itt be kell érni mindössze 7,5 wattal – igaz, egy éjszaka alatt ezzel is kényelmesen feltölthető a mobil.

Fotóban nincs párja

A Pixel telefonok (egyik) legjobb része mindig a kamerás teljesítmény, ami jelentős részben a Google képfeldolgozó szoftverének köszönhető, és ezen a téren a Pixel 8a sem okoz csalódást, legalább is a saját kategóriáján belül.

A mobil összesen három modullal rendelkezik:

  • 13 megapixeles előlapi kamera (f/2,2);
  • 64 megapixeles hátlapi főkamera (f/1,9; dual pixel PDAF; OIS);
  • 13 megapixeles (f/2,2; 120 fok) széleslátószögű kamera.
Szajki Bálint / 24.hu

A képernyő tetején lévő lyukban helyet kapó egységgel teljesen korrekt szelfik készíthetők, és akárcsak a hátlapon, itt is adott a 4K/60 fps videók rögzítésének lehetősége, igaz, optikai képstabilizálás nélkül. A hátlapi modulok nappal és este egyaránt jól használhatók, kiváló a képminőség, telefotó egység hiányában ugyanakkor be kell érni a kétszeres digitális nagyítással, viszont nappal még így is olyan fotók készíthetők, amikről nehéz megmondani, hogy zoomolva készültek.

Videós fronton a főkameránál már adott az optikai képstabilizálás, ami tényleg remekül működik, és ezzel az egységgel akár este is bátran lehet felvételeket készíteni, a minőségre aligha lesz panasz (ez igaz a rögzített hangra is), míg a széleslátószögű, illetve szelfi kamerával inkább nappal érdemes videózni.

És a nagy kérdés: megéri?

Összességében nézve a Pixel 8a egy elég jól összerakott, sok esetben prémium hatást keltő középkategóriás telefon, aminek akadnak hiányosságai, részben a teljesítmény, részben a töltés frontján. Ezt ugyanakkor képes ellensúlyozni az atomstabil szoftver, a hosszú támogatás, illetve az átlagon felüli kamerás képességek. Persze ha valakinek a nyers erő, illetve a minél gyorsabb töltés a lényeg, annak nem ez a készülék lesz a megfelelő választás. Megbízható, remek fotós telefonra vágyóknak viszont mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta – legalábbis idővel.

Szajki Bálint / 24.hu

Mondom ezt azért, mert hiába kaptuk meg több hónapnyi csúszással a telefont, a Google az eredeti áron dobta piacra hazánkban a Pixel 8a-t, amit itthon ugye sújt a 27 százalékos áfa, illetve a tárhely utáni artisjus-díj is. Ennek eredményeként a 128 gigabájtos változat szeptember elején 235 ezer forinttal nyitott, és ennyiért itthon szinte eladhatatlan ez modell, hiszen hasonló áron már Samsung Galaxy S23 FE, Nothing Phone 2 és Motorola Edge 50 Pro is kapható – és ezek készülékek itt-ott bizony megszorongatják az itthon jobbára ismeretlen Pixelt.

Ezt persze érezhetik a kereskedők is, hiszen a cikkünk írásának pillanatában egyes hivatalos eladóknál már 200 ezer forint körül mozog az ára, de én azt mondanám, hogy ez a telefon akkor lesz igazán jó vétel, ha becsúszik a 180 és 190 ezer forint közti kategóriába. Ha pedig valakinek ez még mindig sok, és megállna 150 ezernél, azoknak ajánlom a nyáron készült listánkat, amiben pont az ilyen áron (vagy ez alatt) kapható legjobb választásokat gyűjtöttük egy csokorba.

Kapcsolódó
Itt egy telefon, ha évekre keres megbízható készüléket
A Pixel 9 egy jól összerakott, prémium mobil, ami hosszú időre jó választás lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik