Sosem keringett még ennyi ember a Föld körül

Jelenleg hivatásos amerikai, orosz és kínai űrhajósok, valamint űrturisták vannak a világűrben.

Szeptember 11-én új rekord született: sosem keringett még egyszerre ennyi ember bolygónk körül – írja a Space.com. A csúcsot az orosz Szojuz, illetve a rajta utazó három űrhajós, az amerikai Don Pettit, valamint az orosz Alekszej Ovcsinyin és Ivan Vagner indulásával sikerült megdönteni.

Jelenleg 19-en keringenek a Föld körül, a korábbi, tavaly felállított rekord 17 volt.

Eddig kilenc ember tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson: Michael Barratt, Tracy Caldwell-Dyson, Matthew Dominick, Jeanette Epps, Barry Wilmore és Suni Williams NASA-asztronauták, valamint Nyikolaj Csub, Alekszandr Grebenkin és Oleg Kononyenko kozmonauták, hozzájuk csatlakozik a mostani trió. Wilmore és Williams a Starliner űrhajó tesztelésére érkezett, ám űrhajójuk meghibásodott, így hónapokra fent ragadtak, csak 2025 februárjában térhetnek haza.

A kínai Tienkung állomás fedélzetén jelenleg hárman élnek: Li Cong, Li Guangszu és Je Guangfu. Emellett négyen tartózkodnak a SpaceX Crew Dragonjában, amely a Polaris Dawn küldetését teljesíti. Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis és Anna Menon történelmet szeretne írni az első kereskedelmi célú űrséta végrehajtásával.

Érdemes hozzátenni, hogy ennél volt már több ember az űrben: 2023 májusában és idén januárban a pályán lévő 14 űrhajóshoz rövid időre hat-hat űrturista utazott, akik a Virgin Galactic VSS Unity űrrepülőgépének fedélzetén jutottak el a világűr határához.