Tech

Újabb szivárogtató állt elő: hibás alkatrészeket építhettek be a Boeing gépeibe

Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Nem akarnak szűnni a botrányok a Boeing háza táján: január óta egy tucatnál is több repülővel adódtak problémák, miközben a cégtől szivárogtatók közül már ketten is meghaltak, időközben lemondott a vezérigazgató is, az pedig szintén igen kellemetlen, hogy a cég Starliner űrhajója is egy sor problémával küzd, és napok óta csúszik a Nemzetközi Űrállomásról történő hazatérés.

A Bloomberg szerint most pedig egy újabb informátor állt elő súlyos állításokkal a repülőgépgyártóval kapcsolatosan. A Dave Calhoun Boeing-vezérigazgató keddi szenátusi meghallgatása előtt nyilvánosságra került jelentés szerint a cég állítólag nyomát vesztette sérült, vagy a specifikációknak nem megfelelő alkatrészeknek, amelyeket jó eséllyel végül beszereltek repülőgépekbe.

Az állítással Sam Mohawk állt elő, aki jelenleg is a Boeing alkalmazottja, minőségbiztosítással foglalkozik.

Mint mondta, a Boeing igyekezett elrejteni a hibás, nem megfelelő 737 Max-alkatrészeket a szabályozó hatóságok szeme elől, méghozzá úgy, hogy azt mondták,  „nyomuk veszett”. Ehhez Mohawk szavai szerint meg kellett hamisítania a nyilvántartásokat a cégnek, de egy kavarodás miatt néhány elemet beszerelhettek a gépekbe.

Ez nyílegyenest ellentmond a protokollnak, ugyanis a nem megfelelő alkatrészeket szigorúan nyomon kell követni a megsemmisítésükig vagy a javításukig, teszi hozzá a hvg. A Boeing közleményben reagált az állításokra, állítólag már vizsgálják az ügyet.

Kapcsolódó
Turbulenciába került, majd zuhanórepülésbe kezdett a Boeing renoméja
Rájár a rúd a világ talán legismertebb repülőgyártójára, a Boeingre. A cég renoméja az utóbbi idők botrányai miatt zuhanórepülésbe kezdett. Olyannyira, hogy az életüket féltő utazók közül egyre többen bojkottálják a gépeket, amelyekre egykor oly büszkék voltak az amerikaiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik