Tech

Holtan találták az autójában a Boeing gépének hibáit kiszivárogtató mérnököt

David Madison / Getty Images
David Madison / Getty Images

Holtan találták a Boeing egyik korábbi alkalmazottját az Egyesült Államokban, aki azzal vált ismertté, hogy nyilvánosságra hozta a vállalat gyártási szabványaival kapcsolatos aggályait. John Barnett 32 évig, 2017-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Boeingnél – írja a BBC.

A férfi halála előtti napokban tanúvallomást tett a vállalat ellen indított perben, aztán a Boeing közleménye szerint öngyilkos lett. Holttestére saját furgonjában találtak rá.

Barnett 2010-től minőségbiztosítási vezetőként dolgozott a 787 Dreamlinert, a főként hosszú távú útvonalakon használt legmodernebb utasszállító repülőgépet gyártó North Charleston-i üzemben. Nem sokkal azután, hogy megkezdte itteni munkáját, aggasztani kezdte, hogy az új repülőgépek gyártásának sürgetése miatt az összeszerelési folyamatot siettették. Szerinte ezzel a biztonságot veszélyeztették, de a vállalat tagadta az állításait.

2019-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a gyártósoron a túl nagy nyomás alatt dolgozó munkások szándékosan szereltek be nem megfelelő minőségű alkatrészeket a repülőgépekbe. Egyes esetekben még a selejttárolókból is kivették a nem megfelelő alkatrészeket, és beépítették azokat a készülő repülőgépekbe, hogy elkerüljék a késedelmeket a gyártósoron.

A férfi olyan súlyos problémákat is feltárt, mint hogy négyből egy légzőmaszk nem működne vészhelyzetben.

Aggályait jelezte a Boeing vezetősége felé is, ám azt állította, ezzel nem ért el semmit. A Boeing tagadta a problémákat, de az amerikai szabályozó hatóság, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2017-es felülvizsgálata helyt adott Barnett néhány állításának. Barnett miután egészségügyi okokból nyugdíjba ment, hosszan tartó pereskedésbe kezdett a vállalat ellen. Azt állította, hogy a Boeing az általa jelzett problémák miatt ellehetetlenítette a karrierjét.

A halála idején Barnett Charlestonban tartózkodott, ahol az üggyel kapcsolatos jogi meghallgatásokon vett részt. A múlt héten hivatalos vallomást tett az ügyben, de szombaton újabb kihallgatások vártak volna rá. Amikor nem jelent meg a szombati meghallgatásán, a szállodájában érdeklődtek utána. Végül a szálloda parkolójában találták meg holtan.

A Boeing repülőgépeinek gyártásával kapcsolatos minőségbiztosítási aggályok azért kerültek ismét a figyelem középpontjába, mert januárban az egyik gépükről repülés közben szakadt le a géptörzs egy része, melynek következtében hetekig nem szállhatott fel az érintett típus.

Kapcsolódó
Kiszakadt oldalú repülő – nem először van gond ezzel a géptípussal
Volt, aki búcsúüzeneteket írt a szeretteinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik