Tech

A falon körbe futva edzhetnének az űrhajósok a Holdon

A földi gravitáció egyhatoda mellett mások a lehetőségek.

A motorversenyzők halálfalából inspirálódtak azok az olasz kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan őrizhetnék meg az űrben is a Holdra visszatérni készülő űrhajósok izomzatát – számol be a Guardian. Mindezt egy 36 méter magas daruval és arról lógó bungee jumping kötelekkel tesztelték a földön egy tíz méter átmérőjű körben. A milánói egyetem professzora, Alberto Minetti szerint elég 8 mérföld per órával, azaz nagyjából ötperces kilométerekkel futni, hogy a talp a falon maradjon, hála annak, hogy a gravitáció a hatoda a földiének.

Nick Caplan, a newcastle-i Northumbria University professzora a Guardiannek azt mondta, a kutatás kétségtelenül újszerű, de kételkedett abban, hogy az első holdtelepek elég nagyok lesznek az edzésekhez. Ő felfújható mandzsettákkal kísérletezik, amelyek korlátozzák a véráramlást: a földi kísérletek alapján ezek alacsony intenzitású és rövid edzések mellett is olyan hatást érnek el, mint a sokkal intenzívebb edzés.

A csontsűrűség- és izomtömeg-vesztés megelőzése nem csak erőnléti szempontból fontos: az űrbéli eltunyulás a finommotoros mozgásoknak sem kedvez. 1972, az Apollo program vége óta nem járt ember a Holdon, de a NASA 2026-ra visszatérne az Artemis program keretében. Ehhez először egy előkészítő küldetésen megkerülnék az égitestet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik