Tech

Látványos videókon az amerikai napfogyatkozás

Antonio Ojeda/Agencia Press South/Getty Images
Antonio Ojeda/Agencia Press South/Getty Images

Ritka napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi az emberek Észak-Amerikában április 8-án. Az esemény hatására több millió turista jelent meg az Egyesült Államokban és Kanadában, azonban a kutatók is nagyon készültek az eseményre, írja a Science Alert.

A Nemzetközi Űrállomáson is készítettek felvételt a napfogyatkozásról, így azt is van lehetőségünk megtekinteni, hogy nézett ki a folyamat 400 kilométerrel a Föld felettről. A NASA egyébként már hónapok óta készült a néhány percig tartó látványosságra, és lassan változtatta meg az állomás útját, hogy az április 8-i akció idejére már a helyére kerüljön.

Ha még az ISS-énál is nagyobb perspektívájú videót szeretne látni valaki, érdemes megnézni az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által készített animációt, melyet az egyik geostacionárius időjárási műhold által készített képekből állítottak össze.

Érdekesség egyébként, hogy bár a hatóságok hosszasan ecsetelték Észak-Amerikában, hogy miért veszélyes a napfogyatkozás, jelentősen megugrott a szemfájással kapcsolatos Google-keresések száma a hétfői nap folyamán, teszi hozzá a 9to5Google. A Google egyébként az eseményre egy külön animációval is készült azoknak, akik rákeresnek a napfogyatkozás szóra.

Kapcsolódó
Teljes napfogyatkozás lesz Amerikában
Magyarországról élő közvetítések révén csodálhatjuk meg az eseményt.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik