Tech

A Nap miatt fog lezuhanni a NASA űrteleszkópja

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Élete végéhez közelít a NASA űrteleszkópja, a Neowise (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer). Szakértők szerint a szerkezet 2025 elején válhat használhatatlanná a fokozódó naptevékenység miatt – írja a Gizmodo.

A Föld légkörét a Nap felmelegíti, ami a légkör tágulásához vezet. Hamarosan pedig a csillag eléri a 11 éves ciklusa csúcsát, amikor is nő a napkitörések száma és a koronából kidobott anyag mennyisége is.

Ennek eredményeként a hasonló pályán keringő műholdak megnövekedett légellenállással néznek szembe, ami miatt csökken a magasságuk, és egy idő után már nem lesznek képes a pályáján maradni.

Joseph Masiero, a küldetés egyik vezetője szerint nincs mód arra, hogy korrigálják a Neowise pályáját, így az szép lassan egyre közelebb kerül majd a Földhöz, míg bele nem zuhan a légkörbe, ahol fokozatosan el fog égni.

Fontos megfigyelései voltak

Az űrteleszkópot 2009-ben bocsátották fel, hogy infravörös spektrumban felmérje az éjszakai égboltot. A teleszkóp távoli galaxisokat, hideg csillagokat és felrobbanó fehér törpecsillagokat rögzített, amit sokkal nagyobb érzékenységgel tudott megtenni, mint más eszközök.

A teleszkópból azonban a misszió során kifogyott a kulcsfontosságú kriogén hűtőanyag, ami miatt a szerkezet 2011 februárjában hibernálta magát. A NASA 2013 decemberében újratervezte a küldetést a Föld-közeli objektumok felmérésére, ezzel segítve a potenciális fenyegetések kivédését.

A hvg szerint az elmúlt 10 évben több mint húsz alkalommal pásztázta be a teljes eget, és 1,45 millió infravörös mérést végzett több mint 44 ezer objektumon. A teleszkóp 3000-nél is több Föld-közeli objektumot figyelt meg, amelyek közül 215-öt fedezett fel, köztük a Neowise nevű, hosszú periódusú üstököst.

Kapcsolódó
Hamarosan eltűnhet szemünk elől a NEOWISE üstökös
A NEOWISE-ról már számos látványos felvétel készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik