Tech

Mit vegyünk egy gamernek karácsonyra?

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Nyakunkon a karácsony, ami sok esetben egyben azt is jelenti, hogy megkezdődik a töprengés, mivel lepjük meg a szeretteinket. Ez olykor igazi kihívás lehet, főleg, ha a megajándékozni kívánt személy egy gamer, a videójátékok szerelmese, mi magunk viszont nem mozgunk otthonosan ezen a területen. Ebben a dilemmában igyekszik segíteni az alábbi lista, amit videójátékosok megkérdezésével állítottunk össze.

1. Mi mást, hát játékot!

Adja magát, hogy egy gamert játékkal lepjünk meg, de bármennyire kézenfekvő az ötlet, a megvalósítás már koránt sem egyszerű – hacsak nem kaptunk egy tételes listát, vagy kikerülhetetlen utalásokat az érintettől, hogy pontosan mire is vágyik. Lehet persze finoman puhatolózni, de ennél valamivel praktikusabb (és biztonságosabb) megoldás, ha játékra költhető összeget ajándékozunk. Utóbbit nem úgy kell elképzelni, hogy betesszük a bankókat egy borítékba: vásárolhatunk ajándékkártyát, amit beváltva a feltüntetett összeg elkölthető egy digitális áruházban.

Ehhez csak azzal kell tisztában lennünk, hogy a meglependő személynek melyik a kedvenc vagy éppen legtöbbet használt platformja. Konzolosoknak a gépükhöz vásárolhatunk PlayStation Store ajándékkártyát, Xbox-ajándékkártyát, Nintendo eShop feltöltőkártyát, a PC-s játékosoknak pedig ott a Steam feltöltőkártya. Ezek elérhetők digitális formában, de akár kézzel fogható verziót is szerezhetünk belőlük nagy műszaki áruházakban és videójátékos szakboltokban.

2. Előfizetés, ami már lassan alaptartozék

Az előfizetéses szolgáltatások a videójátékok világában ma már ugyanolyan természetesek, mint a filmek és sorozatok terén. Ha Xbox- és PlayStation-konzolokon például valaki szeretné kihasználni a játékok multiplayer funkcióját, akkor muszáj előfizetnie a PlayStation Plus (ennek új verziójáról itt írunk bővebben) vagy az Xbox Game Pass szolgáltatásokra. Éppen ezért egy ilyen előfizetéssel nem lehet nagyot tévedni, ráadásul létezik belőle negyed-, fél- és egyéves verzió is.

Ráadásul akkor sincs baj, ha a meglepett személynek már van élő előfizetése, hiszen ezen szolgáltatások időtartama halmozható: egy ajándékkártya beváltásával automatikusan meghosszabbodik a hozzáférés. Xbox Game Pass pedig ajándékozható PC-s játékosoknak is, és bár itt nincs rá szükség a multihoz, de a felhasználó hozzájut több száz játékhoz – ugyanúgy, ahogy a filmekhez/sorozatokhoz a Netflix esetében.

3. Kontroller, amiből egy sosem elég

Ez főleg a konzolosok felségterülete, egy kontroller ugyanakkor jól jöhet a PC-s játékosoknak is. Kifejezetten olyan kiegészítő ez, amiből egyáltalán nem baj, ha egynél több van a háznál. Egyrészt azért, ha mondjuk ketten ülnének le egy gép elé, de az se baj, ha van miért nyúlni, amikor az éppen használt verzió lemerül. Tagadhatatlan tény továbbá, hogy ezen eszközök analóg karja azért hajlamos elromlani, és nem olyan kellemes élmény, ha egy éjszakai meccs során emiatt nem lehet rendesen játszani.

A kínálat ezen a területen bőséges, a konzolokhoz vásárolható hivatalos kiegészítő, akár olyan is, amit egy kedvenc játék mintája tesz egyedivé, illetve akadnak utángyártott, de hivatalos licencszel rendelkező termékek is – utóbbi azért fontos, mert így garantált, hogy működni fog az eszköz. A legbiztosabb út persze az, ha a konzolhoz passzoló gyári kontrollert szerzünk be ajándékként. Hardcore PC-s játékosok esetén viszont gondolkodhatunk új egér vagy billentyűzet ajándékozásán is.

Farkas Norbert / 24.hu Hivatalos DualSense kontroller a PlayStation 5 mellé.

4. Fejhallgató, mindenki örömére

Legalább olyan fontos kiegészítő, mint egy kontroller (esetleg egér vagy billentyűzet), és amellett, hogy segít elmélyülni a játékokban, abban is fontos szerepe van, hogy megkímélje az ajándékozottal együtt élőket – például – a csatazajtól. Egy ilyen eszköz nélkülözhetetlen kiegészítője továbbá az online játéknak, ahol sokszor kommunikálni kell a csapattársakkal, ebben segítenek a beépített mikrofonok.

A kínálat ebben a kategóriában is hatalmas, főleg a PC-s szegmensben, a lehetőségek pedig az egészen olcsótól a megdöbbentően drágáig terjednek. Amennyiben valamilyen konzol mellé ajándékoznánk fejhallgatót, a legbiztosabb megoldás, ha maradunk az adott géphez passzoló gyári megoldásnál, így biztosan elkerülhető egy olyan eszköz beszerzése, ami esetleg nem kompatibilis a meglévő játékgéppel.

Mohos Márton / 24.hu A SteelSeries minden platform mellé kínál kiváló füleseket.

5. Háttértár, mert hely sosincs elég

Örök igazság, hogy egy gépen sosem lesz elég hely – főleg, ha videójátékról van szó, hiszen lassan teljesen normális, hogy egyetlen program 80-100 gigabájtot igényel. Egy PC (vagy akár laptop) esetén ezen – ideiglenesen – segíthetünk a meglévő meghajtó (leginkább SSD) nagyobb kapacitásúra cserélésével, és szerencsére az újgenerációs konzolok (Xbox Series X és S, illetve a PlayStation 5) már eleve úgy lettek megtervezve, hogy utólag könnyedén bővíthető legyen a háttértár.

A Sony és a Microsoft gépeinél ugyanakkor hatványozottan kell figyelni arra, hogy olyan megoldást válasszunk, amit tényleg kompatibilis a géppel. Ha ezt a részt sikeresen teljesítjük, akkor a beszerelés már nem atomfizika, egy PlayStation 5 esetében tényleg nincs semmi másra szükség, csak egy csavarhúzóra, és a bővítést még egy teljesen laikus is gond nélkül meg tudja oldani.

6. Gamer szék, nemcsak a kényelemért

Ahogy az irodában, úgy játék közben sem mindegy, hogy miben ülünk, és az utóbbi években egész iparág épült arra, hogy elkészülhessenek az olyan ülőalkalmatosságok, amik kifejezetten a gamerek igényeit igyekeznek kielégíteni. Ezeknél a székeknél egyrészt kiemelt fontosságú a kényelem és a tényleg masszív kialakítás, és legalább ekkora hangsúlyt kap, hogy a gurulós kiegészítő segítsen a helyes tartásban, hogy az akár órákra nyúló meccsek során is megfelelő pozícióban üljön a tulajdonos.

A további extrák már tényleg csak a gyártó fantáziáján múlnak, ennek megfelelően találhatunk modelleket pohár- és kontrollertartóval, továbbá LED-fényekkel felszerelve is. A kínálat és az árkategória is meglehetősen széles, és természetesen itt is adott a lehetőség, hogy a szék egy kedvenc játék (pl. Call of Duty), karakter (mondjuk Batman) vagy akár sorozat (legyen a Trónok harca) tematikáját adja vissza.

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik