Tech

Végre PS5-ös játékok is streamelhetők PlayStation Plus előfizetéssel

SIE
SIE
PS5-ön egyre több játék érhető el a felhőből streamelve.

A Sony október 10-én jelentette be az új PlayStation 5 modellek érkezését, és a vállalat október 11-re is tartogatott egy bejelentést: még ebben a hónapban elindul a PlayStation Plus szolgáltatás játékstreamelős funkciója (ami az Xbox Game Pass előfizetőknek már jó ideje elérhető). Üröm ugyanakkor az örömben, hogy a felhő alapú játékhoz csak azok férhetnek hozzá, akik rendelkeznek valamilyen PlayStation 5 konzollal és a legdrágább (6000 Ft/hó) Premium csomagra fizetnek elő.

A streamelhető játék annyit tesz, hogy a PlayStation 5 tulajdonosok anélkül játszhatnak bizonyos programokkal, hogy azokat le kellene tölteniük a konzolra. A játékok ebben az esetben egy távoli szerveren (azaz a felhőben) futnak, és csak a kép érkezik meg a képernyőre, de a játékos – elméletileg – ugyanúgy képes komolyabb késleltetés nélkül játszani a streamelt címmel, mintha az a PS5-ön futna. A lehetőség olyan szempontból nem új, hogy a PS Plus Premium keretében már korábban is voltak streamelhető játékok, de azok csak PS1-es, PS2-es, PS3-as és PSP-s programok voltak.

A Sony ígérete szerint olyan játékok lesznek streamelhetők a katalógusból, mint a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, a Horizon Forbidden West, a Ghost of Tsushima, a Mortal Kombat 11 vagy éppen a Saints Row IV, továbbá kipróbálhatók lesznek ilyen formában olyan még meg nem vásárolt programok próbaverziói, mint a Hogwarts Legacy, a The Witcher 3: Wild Hunt vagy a The Calisto Protocol.

Emellett olyan címek is streamelhetők lesznek, amik nem részei a PlayStation Plus katalógusnak, de a felhazsnálók már megvásárolták őket. Ezek között megtalálható a Resident Evil 4, a Dead Island 2, a Genshin Impact, a Fall Guys és a Fortnite is.

SIE

A bejelentés szerint a játékok streamelhetők lesznek 4K, 1440p, 1080p, és 720p felbontásban, méghozzá 60 képkocka per másodperccel, HDR kíséretében, és elérhető lesz az 5.1, a 7.1 és Tempest 3D Audiotech hangminőség is.

A szolgáltatás a vállalat tervei szerint október 23-án indul Európában, így Magyarországon is.

De mi az a PlayStation Plus?

A PS Plus egy extra szolgáltatás a PS4 és PS5 tulajdonosoknak, ami nemcsak új programokat kínál minden hónapban, de szükséges ahhoz is, hogy a playstationös videojátékok multiplayer része is használható legyen, továbbá extra kedvezményeket, ingyen profilképeket és témákat biztosít a PlayStation Store-ban, illetve lehetővé teszi, hogy a játékmentések a felhőbe kerüljenek. A Sony 2022-ben némileg átalakította a szolgáltatást, amivel már a Microsoft-féle Xbox Game Passnak is igyekszik konkurenciát állítani. Az átalakított PlayStation Plus három különböző szintet kínál (Essential, Extra, Premium), eltérő áron, szintenként bővülő szolgáltatásokkal és előnyökkel.

PlayStation Plus Essential:

  • ugyanaz, mint régen a PlayStation Plus szolgáltatás
  • havonta legalább két ingyen letölthető játék
  • exkluzív kedvezmények
  • felhőtárhely a játékmentéseknek
  • online multiplayer hozzáférés
  • ár: 3200Ft havonta / 8900 Ft negyedévente / 25 600 Ft évente

PlayStation Plus Extra:

  • minden, ami a PlayStation Plusban elérhető
  • legalább 400, rendszeresen frissülő PS4 és PS5 játék, amik bármikor letölthetők
  • Ubisoft+ Classic katalógus
  • ár: 5000 Ft havonta / 14 7000 Ft negyedévente / 45 000 Ft évente

PlayStation Plus Premium:

  • minden, ami a PlayStation Plus és Extra szinten elérhető
  • bónusz 340 játék: felhőből streamelhető PS3-as címek, illetve letölthető és streamelhető PS1-es, PS2-es, PS4-es és PSP-s classic címek
  • időkorlátos próbaverziók különböző játékokhoz
  • felhőből streamelés lehetősége
  • ár: 6000 Ft havonta / 17 8000 Ft negyedévente / 54 000 Ft évente
Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik