Tech

Innen tudhatja, hogy vírusos a telefonja

sarayut Thaneerat / Getty Images
sarayut Thaneerat / Getty Images

Hiába vannak felszerelve korszerű védekezési mechanizmusokkal a modern okostelefonok, bizonyos kártevők elérhetik, hogy a rendszert megkerülve megfertőzzék a készülékünket. Ezt elkerülendő fontos arra figyelni, hogy csak a hivatalos alkalmazásboltokból töltsünk le appokat, illetve hasznos az is, ha elkerüljük a kevésbé biztonságos oldalakat. Emellett azonban az apróbb jelekre is érdemes odafigyelni. A Slashgear szakértői összegyűjtötték, mik azok a tünetek, amik arra utalnak, hogy a telefonja vírusos.

Vírusírtó alkalmazások

Ha a vírusírtó program ki van kapcsolva, kezdhetünk gyanakodni. Habár ezeket az alkalmazásokat arra tervezték, hogy felismerjék és megsemmisítsék a rosszindulatú programokat, ez nem jelenti azt, hogy teljesen áthatolhatatlanok. A káros szoftverek egyik leggyakoribb lépése, hogy letiltják vagy törlik ezeket a programokat, így akadályok nélkül terjeszkedhetnek tovább.

Amennyiben telepítve van ilyen szoftver a készülékére, időről időre érdemes meggyőződni arról, hogy van-e hozzáférése az értesítésekhez és a rendszeres vizsgálatok elvégzéséhez.

Hirtelen elfogy a tárhely

A rosszindulatú szoftverekkel fertőzött alkalmazások gyakran meglehetősen nagy fájlmérettel rendelkeznek, mivel tartalmazzák mind az alkalmazást, mind pedig a különböző fájlokat, amelyek szükségesek az adataink megszerzéséhez. Emiatt, amikor egy rosszindulatú szoftver utat tör magának a telefonjára, előfordulhat, hogy hirtelen és nagymértékben csökken a rendelkezésre álló tárhely. Így amellett, hogy kerülni kell a gyanús vagy ismeretlen alkalmazások telepítését, érdemes szemmel tartania a telefon alkalmazáskezelőjét is.

Farkas Norbert / 24.hu

Lelassul a telefon

A rosszindulatú appok amellett, hogy sokszor nagy tárhelyet emésztenek fel, nagy szükségük van a telefon feldolgozási kapacitására is. A kevésbé fejlett rosszindulatú programok műveletei akár 100 százalékos kapacitással is futhatnak, ami sokszor azzal jár, hogy szemmel láthatóan lelassul a mobil, és akár egyetlen app megnyitása is perceket vehet igénybe.

Ha az Android beállításaiban ellenőrzi az alkalmazások listáját, és látja, hogy valami felemészti a RAM memóriáját, kényszerleállítást hajthat végre rajta, így időt nyerhet a vizsgálatra.

Furcsa weboldalak

A rosszindulatú fertőzés az alkalmazások és adatok átvizsgálása mellett arra is kényszerítheti a telefon, hogy furcsa oldalakat nyisson meg a böngészőn keresztül. Előfordulhat például, hogy felugró ablakokkal árasztják el a képernyőt, amelyek nem hajlandók bezáródni, de az is megeshet, hogy furcsa bővítmények települnek, vagy hogy az elmentett kezdőlap és keresőmotor hirtelen olyanra változik, amelyről még csak nem is hallott.

Ha ilyen történik, mielőbb hagyja abba a használatot, ugyanis könnyen lehet hogy még több rosszindulatú app kerül a mobilra az oldalakról. Emellett érdemes ránézni, hogy a vírusirtó és a Google Play Protect is aktív-e, illetve szakértővel konzultálni.

Adathalász üzenetek

Egyes kártevőknél megfigyelték, hogy miután egy készülék és annak fiókjai felett átvette az irányítást, megpróbálhatja továbbterjeszteni magát az üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül. Ha a kártevőnek sikerült betörnie az e-mail vagy a közösségi média alkalmazásokba, akkor nem kizárt, hogy olyan üzeneteket küldhet barátainak és családtagjainak, amivel rosszindulatú alkalmazások vagy furcsa webhelyek letöltésére biztatja őket. Ezért érdemes figyelni a kimenő levelezésünket, és ha valami szokatlant látunk, mielőbb figyelmeztetni az ismerőseinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik