Tech

Ez lehet a magyarázat a kilencedik bolygó rejtélyére

Ahmad Sarem / Getty Images
Ahmad Sarem / Getty Images

A Naprendszer feltételezett kilencedik bolygóját régóta keresik egyes kutatók. Egy friss tanulmány alapján a rendszerünk külső tartományában érzékelt anomáliák valójában nem egy hatalmas égitestnek tudhatóak be – írja az IFLScience. A jelenség magyarázata az lehet, hogy téves a gravitációra vonatkozó elméletünk.

Az úgynevezett Kuiper-övben egyes objektumok furcsa mozgást írnak le, néhány szakértő ezt azzal magyarázza, hogy a környéken, jóval a Neptunusz pályáján túl egy egyelőre fel nem fedezett bolygó fekszik, amelynek gravitációja nagyban hat a helyi égitestekre. Az új publikáció szerzői nem a kilencedik bolygó, hanem a MOND (Modified Newtonian Dynamics, módosított newtoni dinamika) oldaláról kezdtek el vizsgálódni.

A galaxisok furcsa módon forognak, erre a legelfogadottabb magyarázat az, hogy számunkra érzékelhetetlen anyagot, sötét anyagot tartalmaznak. A MOND alapján ezzel szemben a forgásért az felelős, hogy a gravitáció a nagyon kis gyorsulású objektumok esetében megváltozik. Ha a gravitációs gyorsulás elég kicsi, más gravitációs viselkedés figyelhető meg. A fizikusok többsége továbbra is a sötét anyag hipotézisét támogatja, de a MOND-nak is akadnak hívei szép számmal.

A kutatók ezúttal azt szerették volna megvizsgálni, hogy a MOND bizonyítékai megtalálhatóak-e a Naprendszerben, és a Kuiper-övben lévő objektumokra fókuszáltak. „Meg akartuk nézni, hogy a kilencedik bolygó elméletét alátámasztó adatok hatékonyan kizárják-e a MOND-ot” – nyilatkozta Katherine Brown, a Hamilton College munkatársa.

A csapat szerint, ha a MOND helyes, akkor a külső Naprendszerben lévő égitestek évmilliók alatt a Tejútrendszer gravitációs mezejéhez igazodtak volna. Bár a minta kicsi, ezért további elemzésekre lesz szükség, az adatok alapján a Kuiper-öv objektumai valóban a Tejútrendszer gravitációs mezejéhez igazodnak. A megfigyelés alaposabb alátámasztásához újabb bizonyítékokat is gyűjteni kell majd.

A kilencedik bolygó megtalálása valójában kisebb szenzáció lenne, mintha Brownéknak igazuk lenne, hiszen ez nem igényelné a newtoni gravitáció módosítását.

Érdemes hozzátenni, hogy a kilencedik bolygó és a MOLD mellett további magyarázatok is kapcsolódnak a Kuiper-övben detektált állítólagos anomáliákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik