Tech

Ismeretlen bolygó rejtőzhet a Naprendszerben

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a Naprendszer külső tartományában, a Kuiper-övben egy egyelőre azonosítatlan bolygó rejtőzik. Bár az égitestet közvetlenül nem tudják megfigyelni, feltételezett gravitációs hatásai kimutathatóak bizonyos objektumoknál. Korábban hasonló módszerrel, az Uránusz pályájából kiindulva sikerült felfedezni a Neptunuszt.

A kilencedik bolygóra utaló bizonyítékokat, a Kuiper-övben gyanúsan csoportosulú objektumokat elsőként Mike Brown és Konstantin Batygin mutatták be 2016-ban. Az évek során több szakértő is cáfolta a rejtőzködő égitest hipotézisét, sok kutató arra jutott, hogy az elmélet megalkotásához túl kevés adatot gyűjtöttek, és rosszul szelektáltak a megfigyelésekkor. Brown és Batygin most újabb tanulmánnyal támasztják alá felvetésüket – írja az IFLScience.

Ron Miller / Leemage via AFP

A szerzők szerint az általuk megfigyelt csoportosulás nagy bizonyossággal létezik.

Friss számításaik alapján a feltételezett kilencedik bolygó a véltnél közelebb fekszik, és fényesebb.

Elképzelhetőnek tartják, hogy az égitestet már a 2023-ban elinduló Vera C. Rubin Csillagvizsgáló észlelheti.

Fontos kiemelni, hogy Brown és Batygin hipotézisének továbbra is rengeteg kritikusa van. Amennyiben azonban a kilencedik bolygó valóban létezik, és sikerült megtalálni, az az utóbbi időszak egyik legnagyobb csillagászati felfedezése lenne.

Hernádkak kicsiny település Miskolc közelében, vitatott beruházásokkal. Ahhoz képest, hogy a térség az egyik legszegényebb Európában, a faluban az emberek viszonylag stabil anyagi körülmények közt élnek. A cigánysoron viszont jellemző a nélkülözés, terjed a drog, rossz a közbiztonság. Sokan változásra várnak, igaz, Orbán Viktor neve hallatán többen fellelkesülnek. Riport a kampány kezdetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.