Megkapta a WHO engedélyét az új, malária elleni vakcina

Ez az oltóanyag már tömeggyártásra is alkalmas.

Megkapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását az olcsó és tömegesen előállítható új malária elleni vakcina, ami hatalmas áttörést hozhat a leginkább csecsemőkre veszélyes malária elleni harcban — írja a BBC.

A vakcinát az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztették ki, összességében pedig ez a második vakcina, amit a malária ellen fejlesztettek ki. A betegséget egy parazita okozza, amelyet szúnyogok terjesztenek. A malária sokkal kifinomultabb, mint egy vírus, mivel az emberi testben állandó alakváltozással elrejtőzik immunrendszerünk elől. Pontosan ez a tulajdonsága nehezíti meg a hatékony oltóanyag kifejlesztését is, amivel több mint egy évszázada küzdenek a tudósok.

Az első vakcinát nagyjából két évvel ezelőtt hagyta jóvá a WHO.

A szervezet szerint a két vakcina hatékonysága nagyon hasonló, és egyelőre nem lehet sorrendbe állítani. Az új, R21-nek nevezett oltóanyag előnye, hogy alkalmas tömeggyártásra, mivel kisebb dózist igényel, és egyszerűbb adjuvánst használ. A világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute 100 millió adag előállítására készül évente, amelyet hamarosan duplájára növelhet, teszi hozzá a 444.

A WHO szerint egy adag oltóanyag 2-4 dollárba kerülhet, az immunitás eléréséhez pedig egy embernek négy adagra lesz szüksége. Ez körülbelül fele a korábbi oltóanyag árának. 2021-ben 247 millió maláriás megbetegedést regisztráltak világszerte, közülük 619 ezer ember halt meg, többségük öt év alatti gyermek volt. A maláriás megbetegedések több mint 95 százaléka Afrikában található.