Tech zöldövezet

Öt kilométerre is magánrepülőre ülnek Európa gazdagjai

Getty Images
Getty Images

Elképesztő rekordot döntött Európában a tavalyi év során a legszennyezőbb közlekedési forma, vagyis a magánrepülőgépek használata – írtuk meg még márciusban a Greenpeace jelentése alapján. Most pedig arra is fény derült, mely országok a legnagyobb kibocsátók, és melyik a legrövidebb táv, amit privát gépekkel tettek meg – írja az Euronews.

A tavalyi év során Európában összesen több mint 572 ezer magánrepülőgépes utazás történt, amelynek mintegy negyede nagyon rövid távú, 500 kilométer alatti volt – amit egyébként könnyedén lehetne helyettesíteni vonatközlekedéssel. A legtöbb gép az Egyesült Királyságból szállt fel (90 256), a dobogó második és harmadik helyére Franciaország és Németország került fel. A briteknél ez 75 százalékos növekedést jelent a korábbi adatokhoz képest.

A Transport and Enviroment civil szervezet számításai szerint a magánrepülőgépek minimum ötször, de inkább 14-szer több kibocsátást produkálnak utasonként, mint a kereskedelmi repülőjáratok. A vonatokhoz képest 50-szeres ez az érték.

Az egy főre jutó magángépes repülések száma Luxemburgban volt a legmagasabb, amelyet Svájc és Málta követett. Kibocsátás terén az Egyesült Királyság került az első helyre, majd Franciaország és Olaszország következik.

A legtöbb járat a London és Párizs közötti útvonalon volt, itt 3357 magángép fordult meg tavaly. A legnépszerűbb útvonalak között helyet kapott a Farnborough-London táv is, amelyet 1343 járat tett meg úgy, hogy a két pont közötti távolság mindössze 49 kilométer. Szintén az Egyesült Királyságban található a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátású útvonal: Farnborough és Blackbushe között alig öt mérföld a távolság, mégis tavaly 13 járat fordult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik