Tech

Minden rekordot megdöntött Európában a magánrepülőgépek kibocsátása

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES via AFP
Kevin Dietsch / GETTY IMAGES via AFP

Elképesztő mértékű növekedést produkált a magánrepülőgépek kibocsátása az elmúlt években, derül ki a Greenpeace legújabb jelentéséből. A luxusjáratok az elmúlt három évben összesen 5,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, a járatok száma pedig a 2020-as közel 119 ezerről 2022-re 573 ezerre ugrott – írja az Euronews.

Viszonyításképpen, a fent említett szén-dioxid-mennyiség több, mint amennyit a 46 millió lakossal rendelkező Uganda egy év alatt termel.

A környezetvédelmi szervezet szerint a legfrissebb eredmények rámutatnak, milyen pusztító hatással van az éghajlatra a globális elit. A 2022-es évben 64 százalékkal nőtt a magánrepülőgépes járatok száma Európában, aminek következtében a szén-dioxid-kibocsátás több mint kétszeresére emelkedett.

A legtöbbet az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország gazdagjai vettek igénybe a szolgáltatásokat, legtöbbször 750 kilométernél rövidebb távra. A legforgalmasabb magánrepülőgép-útvonal Európában a Párizs-London volt tavaly, naponta átlagosan kilenc utat tettek meg ezen két város között.

A gazdagok a legnagyobb szennyezők

A Greenpeace ismét jelezte, hogy a magánrepülőgépek kibocsátása lényegesen magasabb, mint más közlekedési módoké.

A környezetvédelmi szervezet arra biztatja az Európai Uniót, hogy tiltsa be a magánrepülőgépeket és a rövid távú repülőjáratokat ott, ahol már létezik annak pótlására alkalmas vonatközlekedés.

A francia kormány már tett is lépéseket az ügyben és azt szorgalmazza, hogy az EU szigorítsa a magánrepülőgépekre, a rövid távú járatokra és a nagyon olcsó járatokra vonatkozó szabályokat. A tagországok közlekedési minisztereinek decemberi ülésén Belgium, Hollandia, Luxemburg és Portugália is támogatta a javaslatot.

Thomas Gelin, a Greenpeace uniós közlekedési kampányfelelőse szerint a pazarló fényűzést szolgáló környezetszennyezésnek meg kell szűnnie, ezzel szemben azt látni, hogy folyamatosan nő a gazdagok kibocsátása.

A sebezhető rétegek, azok akik a legkevesebbet tettek a válság kialakulásáért, viszont az éghajlatváltozás elsődleges elszenvedői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik