Tech

Régóta várt funkció jön a Samsung mobilokra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Samsung a napokban bemutatta a következő generációs grafikus felhasználói felületét, a One UI 5-öt. A dél-koreai vállalat rengeteg testreszabási funkciót adott hozzá a rendszerhez, melyekkel okosóránk és telefonunk zárolt-, illetve kezdőképernyőjét is testreszabhatjuk, az azon lévő widgetekkel együtt. A bejelentéshez egy rövid, kétperces videót is csatoltak, amin a rendszer fontosabb módosításait mutatták be.

Az új felülethez friss funkciók is érkeznek, melyek között van egy régóta várt biztonsági funkció is. A Samsung még júliusban kezdte tesztelni a Karbantartási módnak nevezett új adatvédelmi funkciót a Galaxy S21 telefonokon. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megvédjék személyes adataikat – beleértve a fényképeiket, üzeneteiket és a névjegyeket -, amikor javításra viszik a készüléküket, írja az Engadget.

A tesztidőszak pedig olyannyira sikeres volt, hogy a gyártó el is kezdte ennek bevezetését a One UI 5-tel rendelkező Samsung Galaxy készülékekre. Ezt a gyártó jelenlegi csúcstelefonjai, az S22-modellek kapták meg először.

Amint az új funkció megérkezik a telefonokra, a Beállítások menü Akkumulátor és eszközkarbantartó szekciójában lehet majd engedélyezni.  Itt külön fiókot hozhatunk létre, amelyet a szakember használhat, miközben a készüléken dolgozik. A személyes adatok védelme mellett a funkció arra is jó, hogy ne lássák, milyen alkalmazások vannak telepítve a mobilra. Amint a telefon ismét a birtokába kerül, a személyazonossága hitelesítésével kikapcsolhatja a Karbantartási módot.

Mikor érkezik az új felület?

A gyártó az új grafikus felület bejelentésével együtt azt is közzétette, melyik modell mikor kapja meg az One UI 5-öt. Elsőként természetesen a jelenlegi csúcsmodellek, tehát az S22, S22+, és az S22 Ultra mobilok jutottak hozzá, rögtön a bejelentés után. Számos másik készülék még idén megkapja a One UI 5-öt, a régebbi mobilok tulajdonosainak azonban jövő évig várnia kell – írja az Android Police.

  • 2022 november: Galaxy Z Flip/Fold 4, Galaxy Z Flip/Fold 3, Galaxy S21/S21+/S21 Ultra, Galaxy Note 20/Note 20 Ultra, Galaxy S20/S20+/S20 Ultra, Galaxy Tab S8/S8+/S8 Ultra, Galaxy S7/S7+, Galaxy Quantum 3, Galaxy A53 5G, Galaxy A33 5G
  • 2022 december: Galaxy Z Fold 2, Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Flip, Galaxy S20 FE, Galaxy Tab S7 FE/S7 FE 5G, Galaxy Tab S6 Lite, Galaxy A Quantum/Quantum 2, Galaxy A52s 5G, Galaxy A51 5G, Galaxy A42 5G, Gaalxy A32, Galaxy Jump/Jump 2
  • 2023 január: Galaxy Tab A8, Galaxy Tab A7 Lite, Galaxy Tab Active 3, Galaxy Buddy 2, Galaxy Wide 6, Galaxy Wide 5, Galaxy Buddy, Galaxy A23, Galaxy A13, Galaxy M12, Galaxy XCover 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik