Tech

Visszafogott újításokkal mutatkozott be a GoPro Hero 11 Black

Megérkezett a GoPro Hero 11 Black, amit már lehetőségünk is adódott kipróbálni.

Aki rajong az akciókamerákért, annak a szeptember ugyanúgy az év egyik legfontosabb hónapja, mint az iPhone fanatikusoknak, hiszen a különböző gyártók évek óta az ősz ezen szakaszában jelentik be az aktuális újdonságaikat. Idén sincs ez másképp: a GoPro szeptember 14-én mutatta be a GoPro Hero 11 Black és a kisméretű Black 11 Mini modelleket. A komolyabb változatot ráadásul már a premier előtt lehetőségünk adódott kipróbálni. Ez a modell már-már iparági sztendernek tekinthető, általában a legújabb Black modellhez mérjük a konkurenciát.

Az idei kamera is egy praktikus keményfalú táskában érkezett, ami otthont ad a tartozékoknak is, és továbbra is remek ötlet, hogy a gyártó eleve úgy alakítja ki a termék dobozát, hogy az a mindennapi használat során is praktikus kiegészítő legyen. Nálunk az alapcsomag járt, ami a kamera mellett csak egy töltőkábelt, egy akkumulátort és egy felragasztható rögzítőt tartalmaz, de természetesen a hatalmas tartozékválaszték a mostani modellnél is elérhető lesz.

GoPro Hero 11 Black akciókamera

A GoPro Hero 11 Black kialakítása gyakorlatilag megegyezik a 9-es szériánál megismert formavilággal, kívülről csak az oldalán olvasható 11 felirat különbözeti meg az elődöktől.

Ennek megfelelően 71,8 × 50,8 × 33,6 mm-es méretről, illetve 154 grammos súlyról beszélhetünk, ami tényleg minimális, lényegében észrevehetetlen változás tavalyhoz képest. Ahogy azt már megszokhattuk, mindössze kettő – kesztyűvel is vezérelhető – gombot találunk a kamerán: egy ki/bekapcsoló, egyben módváltó kapcsolót oldalt, illetve a felvételindítót az eszköz tetején. Az objektív mellé ismét a legutóbbi két széria 1,4 hüvelykes színes kijelzője került, ami ezúttal is vlogolás közben jöhet jól, de ha spórolnánk az akkumulátorral, akár ki is kapcsolható.

Hátul a szintén megszokott érintőkijelzőt találjuk, amin keresztül elérhetők a beállítások és egyéb funkciók. Bár a pletykák kezdetben arról szóltak, hogy ez a kijelző lefedi majd az egész hátlapot, a méret itt sem változott tavalyhoz képest. Megmaradtak továbbá a 9-es szériánál megismert behajtható „ujjak”, amikkel rögzíthetjük a tartozékok szinte végtelen választékát. Az USB-C portot és MicroSD kártya foglalatát az akkumulátor mellett találjuk, a reteszelhető ajtó alatt. Az energiát szolgáltató telep szintén nem változott tavaly óta (1720 mAh), így ha korábban már áldoztunk az ökoszisztémára, és van korábbi akkumulátorunk, az kompatibilis lesz az idei kamerával is.

Hero 11 Black a tavaly megismert, GoPro fejlesztett GP2 chippel érkezik, ami 2021-ben komoly fejlődést biztosított a Hero 9-hez képest. A Hero 10 gyorsabban kapcsolt be, és majdnem duplájára nőttek a különböző felbontásokhoz kapcsolódó képfrissítési számok. Ilyen szignifikáns fejlődésről idén nem beszélhetünk, bár a készíthető fotók mérete 23-ról 27 megapixelre nőtt, a videók felbontása és képkocka sebessége viszont maradt a tavalyi: 5,3K-ban maximum 60 fps, 4K-ban 120 fps, 2,7K-ban pedig 240 fps-sel készült szuperlassított videót készíthetünk.

Frissült viszont a HyperSmooth,

immár az 5.0-s verziót kapjuk, ami még stabilabb képet ígér, puhán sétálva már-már egy aktív stabilizáló eszközt – például egy gimballt – is megszorongat. A legszűkebb, linear elnevezésű digitális „objektívvel” használható horizon lock pedig továbbra is lenyűgöző, ahogy a már majdnem függőlegesre fordított kameránál is tartja a vízszintes horizontot.

A különböző felbontások mellett mindenféle felvételi mód is a rendelkezésünkre áll. Külön kiemelendő, hogy a főmenüben választhatunk az Easy és Pro vezérlés között. Mivel egy ilyen akciókamerát nem feltételül csak profik használnak, ezért az Easy menüben konyhanyelven megfogalmazva található meg az összes lényeges beállítás, megkönnyítve azok életét, akik nem a kamerák mögül, hanem az extrémsportok felől érkeztek a videózás világába.

24.hu A termék dooboza egyben praktikus tároló is.

A kamera amúgy három csoportra osztja a funkciókat: fotó, videó és timelapse. Ezeken belül a beállítási lehetőségek attól függően változnak, hogy az Easy és a Pro vezérlés közül melyiket választottuk. Bár Pro módban valóban minden beállításhoz hozzáférünk, a gyártó preseteket ajánl a különböző eshetőségekre. Timelapse-nél például van olyan mód, ahol direkt hosszú expozícióval készült fotókat fűz össze, így rögzíthető többek közt a csillagok mozgása az égen. Fotó módban természetesen nem kell lemondanunk a HDR és RAW fotókról, videónál pedig akár 8x-os lassítást is elérhetünk a 240 fps-nek köszönhetően. A felvételt pedig a már megszokott módon, akár hanggal is indítható, persze nem magyarul, hiszen még a menü sincs lokalizálva.

Telefonnal összekapcsolva akár élőzni is tudunk, a YouTube-on vagy akár a Twitch-en, de továbbra is csak 1080p-ben. Számítógépre kapcsolva webkameraként is használható a Hero11, ha pedig előfizetünk a GoPro szolgáltatására, akkor töltés közben már rögtön a felhőbe küldhetjük az aznap készült felvételeket. A GoPro úgynevezett MOD-jainak köszönhetően pedig külső mikrofon, vagy akár lámpa is kapcsolható a kamerához, ezzel teljessé téve a vlogolós felszerelésünket.

24.hu

Összességében elmondható, hogy idén nincs akkora fejlődés, mint tavaly a 9-es modellhez képest, és Hero 10 Blackről nem is feltétlenül éri meg váltani az idei változatra. Ha viszont valaki a tavalyi mellé keres egy második kamerát, esetleg lecserélne egy 10-esnél korábbit, amihez már van egy marék tartozéka, az a Hero 11 Blackkel is a megszokott minőséget kapja. Olcsóbb akciókamerát bőven lehet találni, de ha számít a képminőség, továbbá az elérhető szolgáltatások száma, vagy akár a harmadik féltől megvásárolható, esetleg 3D-nyomtatóval elkészíthető kiegészítők sora, akkor az új GoPro továbbra is ideális választás lehet a videózás szerelmeseinek.

A GoPro Hero 11 Black ára 259 900 forint, és szeptember 14-től elérhető az érdeklődők számára.

Olvasói sztorik