Tech

Elon Musk megvásárolta a Twittert

Britta Pedersen / POOL / AFP
Britta Pedersen / POOL / AFP

44 milliárd dollár körüli összegért megvásárolta a Twittert Elon Musk, közölte a cég magyar idő szerint hétfőn este.

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója április elején vásárolta meg a Twittert működtető közösségimédia-vállalat részvényeinek 9,2 százalékát, azaz 73,48 millió Twitter-részvényt. Ez mintegy 2,89 milliárd dollárjába kerülhetett Musknak, aki korábban többször is panaszkodott a szólásszabadság megsértése miatt a platformon, és egy új közösségi hálózat létrehozásának a lehetőségén gondolkodik.

Alig több mint egy héttel később bejelentette, hogy részvényenként 54 dollár 20 centért megvenné a Twittert. Musk azt mondta, hogy ez az ajánlat a legjobb és az utolsó, és sajtóértesülések szerint a cég igazgatótanácsának elnökével, Bret Taylorral folytatott beszélgetésén megerősítette, hogy nem áll szándékában megemelni a felvásárlásra szánt összeget.

A piac akkor arra számított, hogy a Twitter elutasítja Musk ajánlatát, mivel a cég igazgatósága április 15-én megállapodott egy újabb részvénykibocsátásról, védekezésül a Tesla vezetője által kezdeményezett felvásárlás ellen.

Hétfőn délután már arról szóltak a sajtóhírek, hogy Musk utolsó ajánlatát a vállalat mégis elfogadja, ami nem sokkal később be is bizonyosodott.

Elon Musk a Twitter megvásárlása előtt nem sokkal azt tweetelte,

remélem, hogy a legnagyobb kritikusaim is maradnak a Twitteren, mert erről szól a szólásszabadság.

A bejelentésről szóló közleményben Musk úgy fogalmazott, a szólásszabadság egy működő demokrácia alappillére, a Twitter pedig a digitális főtér, ahol az emberiség jövőjéről szóló kulcsfontosságú viták lezajlanak.

Új funkciókkal akarom jobbá tenni a Twittert, mint valaha, a nyílt forráskódú algoritmusokkal növelném a bizalmat, győzném le a spam botokat és azonosítanám az összes embert

– közölte.

Állítása szerint a Twitterben hatalmas potenciál van még, amit ki kell használni.

Az adás-vétel várhatóan még idén lezárul majd.

Kapcsolódó
A világ leggazdagabb embere szerint szinte bárki összespórolhat 34 millió forintot
Elon Musk szerint ha valaki el akar jutni a Marsra, az megteheti majd, csak dolgoznia és spórolnia kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik