Nagyvilág

Két magyar is van a világ leggazdagabb embereinek listáján

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Közölte a Forbes magazin éves összesítését, ami ezúttal a 2022-es év dollármilliárdosait listázza. Köztük 2668 fő szerepel, ami 87-tel kevesebb, mint tavaly volt, ennek oka a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, illetve más piaci folyamatok. Nem csak a milliárdosok száma, de a vagyonuk is csökkent. 12,7 ezermilliárd van a dollármilliárdosok kezében, ami 400 milliárd dollárral kevesebb, mint 2021-ben.

A listán ezer olyan dollármilliárdos van, aki gazdagabb, mint egy éve és 236 új szereplő is felkerült, például Barbadosról, Bulgáriából, Észtországból és Uruguayból.

A világranglistát továbbra is Amerika vezeti 735 milliárdossal, akiknek vagyona 4,7 ezermilliárd dollár, köztük Elon Muskkal, aki először lett a világ leggazdagabb embere. Kína továbbra is a második helyen áll 607 milliárdossal, az ő vagyonuk 2,3 ezermilliárd dollárt tesz ki.

A 2668 milliárdosból 327 volt nő, a Forbes szerint tavaly 328-an voltak. A leggazdagabb nő a L’Oréaltól Francoise Bettencourt volt, akinek a vagyona 74,8 milliárd dollár. A Forbes számításai szerint a legtöbb női milliárdos az Egyesült Államokban van, számuk 90, Kínában 63, Németországban pedig 35.

A listán két magyar dollármilliárdos szerepel. A leggazdagabb Csányi Sándor OTP-vezér, aki 1,3 milliárd dolláros vagyonával a világ 2190. leggazdagabb emberének számít, a másik magyar pedig Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja akinek vagyona 1,2 milliárd dollár, és ezzel a világranglistán a 2324. helyen futott be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik