Hackerek támadták meg az ukrán kormány több weboldalát

Ismeretlenek péntekre virradóra meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát.
Kapcsolódó cikkek

Ismeretlenek péntekre virradóra meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát – írja a HVG az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva. Az oktatási minisztérium hivatalos honlapja például ideiglenesen nem működik, támadás érte továbbá a kormány, a külügyminisztérium, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját is. A Covid-igazolásokat is tartalmazó Gyija internetes portál sem elérhető, a hozzá fejlesztett alkalmazás viszont működik.

A külügyminisztérium honlapján ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenet olvasható:

Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megkezdte a nyomozást az elkövetők felderítésére, és az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik.

A Wprost című lengyel kiadvány újságírói arra is felhívják a figyelmet, hogy a hackerek által hagyott üzenetet nagy valószínűséggel nem lengyel anyanyelvű írta, annak ellenére, hogy tartalmában lengyel eredetűnek próbálták feltüntetni. A Jevropejszka Pravdának nyilatkozó lengyelajkúak szintén rámutattak több olyan szófordulatra a szövegben, amelyet egy lengyel anyanyelvű nem használna: a legelején az „ukrán!” megszólítás a legszembetűnőbb, ezt így a lengyelek nem használják, mint ahogyan az ukrán nyelvben sem használatos.